Breaking News
Loading...
August 12, 2015

Info Post

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mencadangkan pembukaan Low Yat 2, sebuah pusat jualan dan borong alat telekomunikasi yang menyamai fungsi Plaza Low Yat di Bukit Bintang, dicadangkan dibuka di Jalan Raja Laut yang mengkhususkan kepada peniaga Melayu, lapor Astro Awani Online.

Menteri kemajuan luar bandar itu berkata, pembukaan pusat itu akan dapat memenuhi keperluan orang ramai yang sebelum ini hanya tertumpu di Plaza Low Yat.

"Kita sedar dengan kewujudan tempat-tempat lain yang turut menyediakan perkhidmatan sama, seperti di Bukit Bintang dan bangunan Pertama Kompleks yang bersebelahan bangunan Mara, namun kita percaya orang ramai selepas ini akan memiliki lebih banyak pilihan sekiranya melakukan urusniaga terus bersama pembekal.

"Kita sasarkan golongan peniaga seratus peratus dari kalangan Melayu. Belum ada lagi pembekal dari kalangan Melayu, oleh kerana itu kita beri kelonggaran," katanya.

Menurut portal itu, mengikut pelan yang dicadangkan Ismail, Low Yat 2 akan ditempatkan di Tingkat 3 Bangunan Majlis Amanah Rakyat (Mara) selepas kawasan itu diubahsuai dan direka khas untuk menyediakan ruang niaga bagi pembekal alat telekomunikasi.

"Kita akan bangunkan tingkat tersebut secepat mungkin dan kita beri ruang kepada peniaga Melayu khususnya," katanya seperti dilaporkan Astro Awani Online.

"Kita akan jadikan ia sebagai 'Low Yat 2' dan kita akan kumpulkan sekali seberapa banyak mungkin pembekal besar di bangunan ini".

Pengumuman cadangan Low Yat 2 itu dibuat Ismail selepas melakukan lawatan ringkas di bangunan Mara. Sumber: Malaysian Insider

9 comments:

Anonymous said...

Buang masa je,cina jual lg murah..mlayu beli hp cari murah,bkn cari bangsa dia

Anonymous said...

Sampai bila mentaliti nak macam ni?

Dulu sepasang baju kurung mencecah RM100 keatas
Sekarang pi mana, RM50 bercambah...

Golongan muda keluaran IT tiap tahun ramai. Lama2 mahir la dalam bidang ni semua.. Berniaga dan after sales services.

Hai, sampai bila nak mengemis dNegara sendiri?

Unknown said...

Anak saya masa belajar dulu bantu rakan2 bila nak beli computer dan gadget2 kat Lowyat. Ada kala dapat harga kurang diskaun dari RM100-400 dari kos biasa.

Anak saya mahir dalam bahasa2 Cina. Dia merisik berapa harga mereka bagi kat pembeli2 Cina. (Mereka tak perasan dia faham bahasa Cina). Dari situ dia perangkap penjual cina yang terpaksa jual barang mereka dengan harga yang sama kepada Melayu.

Saya difahamkan ada cara kenapa Cina boleh jual barang murah2. Mereka ada sponsor kaya membekal alat2 ini kepada peniaga2 kecil. Saya faham Singer pun ada buat macam ni.

Kadang2 premis mereka sponsor 50/50
Semua peralatan mereka sediakan
Peniaga jual dan semua hasil untung bagi kepada peniaga

Habis macam apa untung sponsor dapat?
Tahu ke anda, over riding commission tu ape?

Kalau agen jual tiket2 kapalterbang penerbangan antarabangsa
Dulu over riding komisyen boleh mencecah 10-15% dari jumlah harga tiket!

Mudah2an gomen atau GLC boleh membantu golongan Bumiputra dengan memberi kemudahan2 macam Cina dok berniaga selama ini. (Jadi pembekal besar/sponsor)



Unknown said...

..... Yang harga teramat murah tu faham2 saja la. Barangan ciplak, klon atau barang2 hasil rompakan.

Anonymous said...

GLC nak tolong bumiputra? Tak mungkin........hanya jho lo tolong melayu bugis, tapi isteri melayu bugis spesis badak hyppo kemut semua!?

Unknown said...

Anon 12 Aug 2015

Pergi tak open house GLC baru2 ni?

Pihak pentadbiran GLC terdiri dari golongan Bumiputra dan kalo diambil kira GLC juga usaha Bumiputra.. Sumbangan GLC dan Petronas masuk tabung Negara adalah 3kali ganda dar sumbangan Bukan Bumiputra.

Jangan terlalu rendahkan tahap pencapaian kaum sendiri boleh tak?

Bukan Bumiputra memang ngaku dan kaya raya belaka, tetapi duit tu semua masuk poket siapa, dan bawa pi mana? Pembayar cukai individu masakini setakat 1.5juta orang saja...

Cuba layari blog2 seperti untuk dapat sedikit prncerahan;

http://manifestogwl.blogspot.com/2015/03/11-days-from-gst.html?m=1

Cina guna networking keturunan mereka dlm urusan niaga mereka, spt di tanah besar lebih 1.5b dan diaspora lebih 50m.

Apa kurang kita yang beragama Islam.

Sedara2 Islam kita pun dah dekat 2b merata dunia. Barang2 dari negara mereka pun murah2 juga.

Unknown said...

Anon 12 ogos,

Saya nak tanya you sikit.

Kalau pembangkang cakap makayah you ada ekoq babi;

You percaya mereka bulat2 atau

You selak kain pelikat dan batek makayah you nak sahkan benar atau tidak

You guna otak sendiri untuk berfikir munasabah atau tak cakapan mereka?

Apakah mereka sendiri dah selak dan intip bawah kain makayah kamu dan nampak dengan batang hidung mereka sendiri?

Anonymous said...

Rba cina bukit ko ni..
xpayah le susah2 nak bodek cina..
aku melayu berduit..xkisah pun klw batar lebih skit..niat sedekah..kurang2 peniaga islam blh keluar zakat...

Anonymous said...

saya cadangkan buka 7 lowyat