Breaking News
Loading...
May 13, 2017

Info Post

Ini ke yang dikatakan "nurul izah master of propaganda"? nampak macam bodoh je...

Nampak macam dah tak ada idea...

Apa pun korang baca la sampai habis, baru korang tau si anak anwar ni master of propaganda ke idak...

dalam seminggu ini ada 2 perkara berlaku. isunya adalah sama.

kehadiran naib presiden pkr, nurul izah ke pejabat SPR dan disusuli juga dengan kehadiran ahli parlimen klang ke pejabat SPR.

isu yang ditimbulkan adalah ke terhad an masa untuk   ( pengundi baru ) membantah  SPR.

pilihanraya di malaysia dan berlangsung selama 13 kali.

selama 13 kali PRU ini jugalah pelbagai proses penambahbaikan dilakukan oleh SPR demi mengikuti keadaan dan kehendak semasa pada waktu itu.

dahulu pengundi tak perlu ditanda dakwat hitam. pembangkang desak dakwat hitam, SPR ikut.

hakikat dan realitinya sistem biometrik lebih efisen dan telus berlaku di seluruh dunia, tapi dakwat hitam yang mereka mahu.

dulu pembangkang takde wakil dalam proses pengundian awal membabitkan kakitangan keselamatan kerajaan.. sekarang pembangkang dah boleh duduk dalam dewan undian.

dahulu kotak hitam digunakan sebagai peti simpanan undi. pembangkang protes kata tak transperan. sejak 2004 SPR dah kenalkan kotak undi transperan.

banyak lagi implementasi pembaharuan pilihanraya yang dah SPR lakukan.

sejak 1999 kesedaran untuk pengundi baru mendaftar mengundi meningkat mendadak.

pada tahun 1999, hampir 650 ribu pengundi baru mendaftar sebagai pemilih.

tahun lepas, ( 2016 )  pada suku ke 3 ( julai ogos september ) hampir 500 ribu pengundi baru telah didaftarkan.

ini belum masuk suku pertama, kedua , ke tiga dan ke empat pada tahun 2013, 2014, 2015...

YANG MENARIKNYA PADA SETIAP MASA, SPR AKAN MEMPAMERKAN SENARAI PENGUNDI BARU YANG LAYAK MENGUNDI.

yang dah daftar awal, kalau ragu boleh check kat SPR. sungguh senang.

kepada yang dah daftar namun namanya takde dalam senarai, sebenarnya MASA UNTUK MEREKA PROTES senantiasa terbuka. pergi sahaja ke pejabat SPR negeri .

apa yang berlaku minggu ini adalah  naib presiden pkr dan ahli parlimen klang telah mengumpulkan kesemua senarai daftar pengundi kategori 'ragu' lalu DILONGGOKKAN PADA SATU MASA, SATU TARIKH berhimpit-himpit dalam pejabat SPR.

mana mungkin penyelesaian secara individu boleh dilakukan pada kala beratus orang dilonggokkan dalam satu pejabat.

seperti biasa, propaganda biasa dilakukan. keluarlah kenyataan media kata SPR enggan melayan protes pengundi baru.

hakikatnya kalau nak protes, sepatutnya bukan minggu ini atau minggu lepas.

mereka ini patut lebih bertanggungjawap untuk buat protes di kala sudah mengetahui nama takde dalam senarai.

mudah sebenarnya nak tahu status terkini.. tengok aje lah web SPR dan masukkan IC ..

propaganda perlu lebih etika sikit la nurul izah.

1 comments:

Anonymous said...

Jangan dilayan si janda kemarok dan gersang nie... makin dilayan makin gedik jadinye