Breaking News
Loading...
August 29, 2012

Info Post

Sejak pakatan pembangkang mengambil alih kerajaan Selangor, negeri tersebut tidak pernah sunyi dari kecelaruan pentadbirannya yang serba serbi tidak kena.

Daripada hal sampah sarap yang berhari-hari berlonggok tidak diangkut, soal masa depan UNISEL yang terancam hinggalah masalah bekalan air bersih, pendek kata segalanya menjadi satu masalah rumit sedangkan tatkala zaman pemerintahan BN semuanya berjalan lancar tanpa celaru.

Segalanya berpunca dari sikap Menteri Besar, Khalid Ibrahim yang agak taksub untuk menonjolkan kebijaksanaan tapi yang lebih terserlah pula ialah bangangnya melampau kewarasan akal manusia.

Dalam hal bekalan air bersih misalnya, waktu heboh diperkatakan ramai risiko bekalan air bersih akan tergendala, kerajaan negeri pimpinan Khalid pula memusing tumpuan umum kepada paras air di empangan dan sungai yang masih penuh bagi menafikan keperluan menyiapkan segera projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).

Sedangkan tujuan dan keutamaan projek tersebut ialah untuk memastikan bekalan air bersih yang sudah dirawat sentiasa mencukupi untuk keperluan penduduk setelah mengambil kira kapasiti semasa loji-loji sedia ada yang semakin kritikal.

Orang ramai termasuklah sepupu sepapat MB Selangor mana ada yang minum dan guna air seharian dari sumber air mentah empangan atau sungai, semuanya sekarang bergantung penuh pada bekalan air bersih yang sudah menjalani proses rawatan di loji-loji rawatan air.

Tak cukup dengan alasan air penuh di empangan dan sungai, untuk mengukuhkan lagi langkah songsang kerajaan negeri menolak pembangunan projek Langat 2, dijadikan pula alasan pembinaan loji baru di Kuala Langat itu akan menyebabkan harga air naik mencanak sehingga 70%.

Sekali lagi ternampak bangang dan tak cerdiknya kepimpinan kerajaan PKR Selangor. Mereka cuba bersandar pada alasan karut yang seakan lojik tapi sebenarnya satu cubaan untuk menipu dan mengaburi mata rakyat.

Hakikatnya pembinaan loji Langat 2 tidakpun memerlukan tarif air naik mencanak sedemikian rupa kerana kos pembinaan loji Langat 2 sepenuhnya ditanggung oleh Kerajaan Persekutuan melalui pembiayaan Agensi Koperasi Antarabangsa Jepun (JICA).

Urusan mewartakan tarif air bukannya hak mutlak Kerajaan Pusat. Tanpa persetujuan kerajaan negeri, tiada sesiapa pun yang berhak untuk menentukan tarif air naik atau turun.

Demikian juga soal pemberian air percuma 20 meter padu, sekiranya ia mahu diteruskan juga selepas loji Langat 2 siap dibina, langsung tiada kaitan antara satu sama lain.

Jika rasa kantung kewangan negeri masih mampu untuk menanggung kos ratusan juta RM setiap tahun untuk pemberian air percuma itu, itu terpulang pada budi bicara kerajaan negeri.

Malah apabila sebuah loji baru di Sungai labu dengan keupayaan tambahan merawat dan membekalkan 45 JLH air bersih telah beroperasi Mac lalu dengan kos pembinaannya ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan pusat, sampai sekarang pun tidak menyebabkan harga air naik.

Tiadapun penduduk Selangor di sekitar Sepang, Sungai Pelek, Bagan Lalang, Tanjung Sepat serta Kundang yang merungut tarif air mereka berubah naik tiba-tiba sebaliknya masing-masing berasa lega kerana bekalan air bersih semakin terjamin dengan siapnya loji baru itu.

Jelaslah sebenarnya polemik yang dicetuskan oleh kerajaan PKR Selangor dalam isu ini bukan sahaja untuk mengalih perhatian rakyat diatas kesilapan awal kerajaan negeri menolak pembangunan Langat 2, malah ianya satu penipuan nyata untuk menutup kegagalan pimpinan negeri dalam mengurus tadbir amanah yang diberikan oleh rakyat kepada mereka.

8 comments:

Anonymous said...

Ternyata memang bangang khalid G,orang koperat sepatutnya lebih arif tentang keperluan asas rakyat negeri yg berpenduduk padat,menarik minat pelabur dan meningkatkan aktiviti2 ekonomi oleh pehak pemaju hartanah yang secara langsung, boleh merangsang serta meningkatkan pendapatan kerajaan negeri.Hasil daripada pendapatan yg tnggi dari kerajaan negeri,boleh di kontra utk menampung kos ke atas tarif air tersebut.Namun,tindakan tersebut secara berterusan akan merangsang pertumbuhan ekonomi di masa hadapan dengan lebih banyak menarik minat pelabur luar yg menjana aktiviti ekonomi negeri atas sebab kapasiti penyediaan keperluan asas yg tinggi berbanding dgn negeri2 lain.Namun,kerajaan negeri sekarang ini lebih tertarik dgn punaisihat RM 1 utk menjadi Perdana Menteri atas faktor politik dan kawan2 di dalam kumpulan mereka,maka menidakkan apa yg telah di rancang oleh kerajaan pusat utk kebaikan yg berpanjangan utk negeri selangor.

Anonymous said...

ikut perjanjian langat 2 , setip tahun selangor kena bayar pahang rm 60 juta, masalah nya kampung aku kat jengka pun tak ada air, apasal nak jual kat selangor pulak ?

Anonymous said...

itu gak jadi soal itu. Yang paling penting itu rakyat propinsi selngor terusan dapat iar gratis ketimbang pemerintah umno sering aja maling uang rakyat . Saya kira warga propinsi selangor pinter pinter saja ya.

Anonymous said...

kenyataan tuan mmg berat sebelah. umno dah buat softloan dengan kerajaan jepun kalau x bina loji langat 2 sapa nak bayar loan yg dipinjam????????? kak ijat lembu, ah gor jib, pak din yassin @ tuan sendiri

Anonymous said...

Anon 10:04 pm ...

Inilah yang dinamakan politik ... mesti main kotor punya sebab semua orang politik memang kotor gaban segalanya.

Anonymous said...

UMNO lagi penipu!...
Duit lembu Kak Ijat bila mau bayar...

Anonymous said...

kalo warga propinsi selangor mau selamat , pastikan kalian memvoting pemerintah Pakatan rakyat malaisai ya. Kalo indo punya petinggi kayak bapak kahlid ini uadah tentu indo akan maju segera.

Anonymous said...

jangan marah kat indon 1.35 pm tu, dia tengah boring tu, tgh cuti sakit siflis, tak ada simen yang nak di bancuh