Breaking News
Loading...
February 16, 2015

Info Post

Seperti yang pernah di dedahkan oleh Tun Mahathir satu ketika dulu, 8 pesawat F/A 18D Hornet yang berada dalam logistik TUDM sebenarnya tidak mencapai kemampuan maksima dan ia sengaja dilakukan sedemikian rupa oleh pengeluarnya iaitu Boeing kononnya atas arahan dewan senat yang bimbang Malaysia akan menimbulkan ancaman ke atas jiran kita di seberang tambak.

Kini sekali lagi amerika menawarkan pesawat dari keluarga hornet iaitu pesawat Super Hornet Block II yang mula dibangunkan pada tahun 2007 kepada Malaysia, adakah berbaloi kerajaan malaysia membayar satu kos yang cukup tinggi  bagi sebuah sistem "tail end"? dan adakah pesawat ini masih relevan diguna pakai 20 tahun dari sekarang?

Amerika cukup berkira untuk menjual teknologi persenjataan yang melibatkan pesawat tempur mereka kepada negara kita, segala teknologi terbaru akan di jual kepada negara seberang tambak dulu, yang kita dapat hanyalah teknologi yang sudah menjadi "scrap" di negara lain, walaupun kita mampu untuk membeli latest technology dari mereka...

Mungkinkah amerika akan kenakan sekatan atau tekanan kepada negara kita sekiranya kita enggan membeli pesawat itu?

Bagi peminat pertahanan udara, mereka lebih mengemari pesawat Sukhoi 35 sebagai pesawat Multi Role Combat Aircraft (MRCA) sebagai pengganti MiG 29N daripada Super Hornet Block II yang di anggap pesawat "scrap" oleh sesetengah pihak...

41 comments:

Anonymous said...

Kenapa tak kita beralih ke negara lain Russia umpama nya,Lagi satu kena buat senjata sendiri dimasa depan.Kita boleh,kitamampu buat ,kenapa tidak?

Anonymous said...

Dah beralih la mangkul woiiii
Kan dah beli Sukhoi....
Bamgang... jgn tau nak komen saja

Anonymous said...

Dah najib pun mengagungkan amerika nak buat cam mane!!!

Anonymous said...

tak serik lagi dengan kes F-18D dulu agaknya .. system ada tapi tak boleh digunakan
AMRAAM pun USA tak mahu jual pada TUDM so apa jaminan kes yg sama tak berulang pada Hornet II ini
langkah terbaik ... gantikan pesawat MiG dengan MiG juga

Anonymous said...

Aku dh tgk FA18C US smasa USS Indepndence snggh diPort Klang dulu.Psawat mrka itu lebih canggih dri model D Malaysia.mmg tepat Tun M mngimbangi pmblian jet utk TUDM dri ngra lain.Hornet dhla mahal teknologi dikurangkn.Mig 29N lbih bgus dri Hornet.

Anonymous said...

Memang masa kita beli tahun 90an dulu banyak lompong Hornet ni. Tapi tu dulu. Sekarang model Hornet TUDM dah dinaiktaraf. Walaupun ambil masa tapi berbaloi.

Ingat masa insiden Lahad Datu dua tahun lepas, pesawat F/A-18D Hornet TUDM menggunakan persenjataan moden seperti Laser Guided Bomb untuk menyerang kedudukan musuh pada awal subuh. Kedudukan sasaran ditanda unit PASKAU di darat.

Pesawat tempur dari Rusia walaupun berkeupayaan tinggi seperti Su-30MKM , tapi dari segi sokongan selepas jualan tak begitu baik berbanding pesawat dari blok Barat. Ini menyebabkan kadar "availability" pesawat tersebut menjadi rendah.

Model yang ditawarkan Boeing kepada kita bukan model terbaru. Block III atau Advanced Super Hornet sekiranya ditawarkan lebih berbaloi untuk 20 tahun akan datang.

Anonymous said...

Kah2x. Mudah betul boss korang kasi korang seronok. Cerita psal jet, kapal selam, naik roket...

Apa lagi?

Yang pasti. Warga asing terus berkeliaran. Melayu terus brimmmm..

Anonymous said...

February 16, 2015 at 11:23 AM
dah kau x abis2 nak citer psl nuar...org muakla dok citer psl anu bengkok dier tu...puihh...gi la minum kencing nuar tu...

Anonymous said...

Masa di lahad datu hari tu yg menanda sasaran bukan PASKAU tetapi pesawat UAV milik TUDM.

Sekadar membetulkan fakta.

Anonymous said...

Nuar tu sampah masyarakat je. Nuar tak ada beza dengan penjenayah-penjenayah seks yg lain.

Anonymous said...

Sekurang-kurangnya bos kitaorang bukan PELIWAT macam bos ko tu. Masuk mahkamah pun tarak telor mau mempertahankan diri...

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

Kesiannnnn anon 1139 terpaksa menyebut nama DSA walaupun telah terpenjara.

Bayangnya terus berada di mana2.

Anonymous said...

Anus 11:23 AM,

Bos ko sendiri pun tak berani nak mempertahankan diri dalam mahkamah, ni macai haprak pr nak menyebuk cerita pasal pertahanan negara lak. Pergi nasihatkan bos ko yang tarak telor tu dulu la....!!!!!!

Anonymous said...

kenapa nak pakai samapai 20 thn?

Anonymous said...

nak kata produk US tidak baik atau kata produk Russia buruk , itu kurang tepat kerana setiap pesawat pejuang ada pro dan kontranya kepada Malaysia sebagai negara pembeli .

kita pernah beli sukhoi
kita juga ada beli Hornet

masing2 ada cerita, ada kelebihan dan kekurangan baik dari segi alat ganti atau alat2 navigasi dalam pesawat.

sekiranya kerajaan membeli sukhoi pun bagus , kalau kerajaan beli Hornet kita tdk boleh buat apa, cerita sekatan Us tentang beberapa perkara itu benar, teknologi dan alat ganti , atau penghantaran pakar juga cerita benar , US sama sahaja dengan Russia mengenai sikap ego dan memandang rendah keupayaan kita .

Anonymous said...

Nampak tak? Bila sentuh sikit pasal US ada orang nak alihkan cerita.

Anonymous said...

Performance pesawat tak penting bro.......yg penting berapa kickback la......macam scopene and sukhoi 30mkm............kali ni boleh lah kak mah pergi shopping kak bulan pulak......madey gigit jari bro. Madey nak apa pun beli dari kerala, INDIA....termasuk papedom.......kih kih kih. Lagi ATM bukan gheti beperang pon.....ade ke gaduh dgn puak sulu pon pakai JDAM.....xpernah org buat! Pulak tu pakai PAS kau. Oi PAkai pakau ade la! Tersedak Hj. HH. Susah susah tarbiah nkorang kata PAS kau lak! Camna nak UG.?

Anonymous said...

Baru punya model beb, dr monggolia, gerenti pesawat MRCA najub ngang PUNYA. Setakat sukhoi atau Boeing memang tak boleh lawan. Kena makan tongkat ali banyak banyak. Tak caye? Tanya raja bomoh!

Anonymous said...

Beli c4 je......gerenti negara jiran semua takut sampai cirik kunyit hangit. Tak perlu approval dr USA lagi, 5 mat bangla jubah hitam boley kasi pas, wa gelenti lu!

Anonymous said...


OI anon-anon-KEPARAT 9.25 & 9.42pm, lu punya ekoq-ekoq ni si-PENGGANAS PELAHAP-KANGKANG-BABI KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM aahhh?! BERAMBOS lu dari NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang berzaman kami ini!

Lu manyak SODOM itu JUBOQ BABI aaahhh?!

PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANG si PENDATANG PENGGANAS/EKSTREMIS ANTI-ISLAM/umatnya dari si PENGGANAS KAPIRDAJAL PKRSODOM/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNORASIS-ejen ZIONIS-no-1!

Anonymous said...

Wa sudah cakap, gelenti ngang punya! Tengok itu anon 11:59.........hoi wa cakap makan tongkat ali da, bukan makan kunyit hangit ma! Macam ni punya ngong......mau beli MRCA ma?ha ha ha!

Anonymous said...

anon 853,
yg tak reti perang ni la dah jaga keamanan Negara kita berdekad2. dengan kemudahan yg terhad, masih lagi mampu pertahan keamanan Negara. nak buat macam mana banyak sangat rakyat mentality sial macam kamu. nak beli apa2 asset tentera konfem jadi isu. macam la cukai ko bayar tu banyak sangat. aku rasa cukai ko bayar setahun nak beli sepucuk pistol pun x lepas. Negara keliling kita beli senjata rilek tak jadi isu pun walaupun mereka banyak jugak orang bangang macam kau. sebab mereka tau senjata2 yg dibeli tula akan bantu tingkatkan kemahiran tentera. dah beli tu guna la contoh JDAM yang ko kutuk tu. kita bukan Negara berperang. so ada kesempatan walaupun perang skala kecil macam kat lahad datu tu guna, takdelah berkarat dalam gudang senjata. senjata bukan takat untuk membunuh. dia juga sebahagian psy warfare. so lagi canggih senjata yang satu Negara ada, dia akan war2kan supaya geng satu lagi takut. kalo tak kenapa bush dulu hebih shock and awe attack? tu untuk perang saraf la, bendul. untuk tunjuk superiority bukan takat lanun2 lahad datu tapi jugak Negara sekitar. ilmu perang bukan takat apa tulis kat buku. kalau perang ngan lanun, cukup guna corvette. kalau perang ngan Negara lain guna dreadnought. belajar lagi ilmu perang. kalau tak tau elok diam. ni mainan orang dewasa. ko tu budak2 lagi pi main motor je.

jentayu

Anonymous said...

hello mat jentayu.....kalau org lain bodoh, tak jadikan nko pandai.
1. Aku pembayar cukai maka aku berhak berkata pendapat kerana aku rakyat mesia. Aku juga bukan penagih Brim.
2. musuh utama negara bukan lah negara jiran atau pun puak sulu. Musuh no.1 negara ialah Rasuah. canggih camana pun senjata dan pertahanan kalau rasuah, jangan kata sulu boleh lolos, al tantuya pon boleh hilang. Banggla bersepah dan dah jadi ahli parti hamno. kesian melayu.....scopene dan sukhoi mau pun JDAM boleh buat apa?
3. SENAPANG GAJAH untuk tembak gajah...kalau tembak tikus memang x berbaloi dengan harga nya. sebab tu aku kata Atm xpandai perang pon.
4. xpayah US atau Russia buat sekatan pon senjata mereka, mesia memang x mampu membeli atau mengendali hardware tersebut a) kickback menjadikan harga nya tinggi
b) mat tiarap yg operate berkelulusan D6 (askar n polis) macam en. jentayu sendiri kot.Ada pilot yg jujur dan handal di pecat.
5. kes pulau bt. putih kenapa x JDAM atau Amsraam kan.....kalau dah terer sangat!

Jeneraltaya.

Anonymous said...

Pesawat UAV tudm hebat no! Boleh menanda target......tapi sayang MH370 hilang begitu saja...........lepas tu nak beli MRCA la pulak..........Bob marley kate " Buffalo solja, in the heart of malaya". nko nak jadi lajak bagero kot dok kempen pasal military hardware ni.........utk pengetahuan nko lajak bagero dah lari ke afrika.........sungguh patriotik org mesia ni, mongolia dtg dia lari keluar.........nak pertahan negara apa ni, asyik kena kencing je. Sat kata kat selat melaka, pastu kata down under lautan hindi,...........last kata hilang tanpa kesan...........memang atm pandai dalam membeli asset ketenteraan, wow hebatnya rasuah!

Anonymous said...

Hallo baghal,
So what? Aku bayar cukai jgk. Aku x dpt brim. Tp aku xdela bangang sgt jwb hujah mcm ko ni. Bangla mana ko cakap ni bahlol. Banduan kesayangan ko pun tarik balik bila mintak bukti mana bangla 40k tu. Yg aku tau china doll besepah kat malaysia. Yg tu paling disyaki jadi pengundi hantu. Paham2 la parti mana dia pangkah kan. Rasuah ni bukan penyakit org atas je. Aku pecaya ko ni jenis bagi duit kopi kat polis bila kena tahan kan? Musuh utama negara sebenarnya orang2 bangang mcm ko. Ko ni mmg bodoh bg perumpamaan senapang gajah samdol. Ko nak bunuh tikus rumah ko takkan ada niat nak menunjuk ngan jiran ko guna senapang gajah. Jgn samakan senario jiran rumah ko dgn negara jiran. Ilmu mantik ko nampak sgt lemah kat sini. Aku ni bukan la askar tapi ko ni nampak tak tau apa pun pasal kemampuan atm handle senjata. Isunya kat sini kalau dah x dpt beli senjata nak handle mcm mana. Aku syor ko cuba ikut latihan tentera atau masuk wataniah tu. Ko rasa ko lg pandai sgt dr askar2 atm tu kan pembayar cukai celaka? Jgn berani jd keyboard warrior. Try jd jungle warrior jgk. Kalo bangang sgt atm xdenya askar2 negara maju mcm us, australia, kanada nak buat joint eksesais ngan malaysia ni. Buang masa je. Kes pulau batu putih tu kan setel kat mahkamah. Apa jadah nak beperang plak. Ko ni paham ke tak situasi lahad datu ngan batu putih? Status pun ko tak paham lagi nak citer pasal military warfare. Simpan je bahlol tu utk diri ko. Sebab malaysia da byk rosak dgn adanya makhluk bangang mcm ko. Org buat rasuah boleh jgk kena hukum. Tp org bodoh mcm ko patut humban dalam laut china selatan bagi jerung makan. Kecik2 tanak mampus!

jentayu

Anonymous said...

Masa gaduh dgn sulu dulu tu polis yg handle la ngok!!!.....

Anonymous said...

Beri bukti dulu baru cakap baru betul...
kalau liwat 1 dan 2 tu bukti tepat kena ke batang kote anugay...

Anonymous said...

ATM dianggap pakar modified dan pakar intergrasi oleh negara luar, sebagai contoh MiG29N Malaysia satu-satunya pesawat tempur jenis itu yang memiliki peluru berpandu, dan rangking pertama hingga 22 pemandu pesawat tempur adalam anggota TUDM walau hanya menggunakan pesawat buruk tersebut!ATM juga telah mengubah suai SU-30KMM Malaysia menjadi lebih baik daripada pesawat tempur terbaik dunia iaitu SU-30MKI milik Tentera India. ATM juga mengubah suai SCORPHENE menjadi lebih senyap dan paling efisen dalam seluruk kapal selam milik angkatan tentera seluruh dunia! Bahkan percaya atau tidak jika dikatakan kapal kontena sumbangan MISC kepada ATM di ubah suai menjadi kapal serba guna dan kini ia berkhidmat dalam OPS FAJAR mengawal perairan Eden!

Anonymous said...

Mungkin engko salah seorang rastafari tu sebab engko begitu memuja sangat nabi korang bob merley.

ATM berjuang ada matlamat dgn tulus hati mempertahankan agama, bangsa dan negara yang berdaulat tetapi engko pertahankan peliwat penyokong lgbt agama liberal...engko memang biol ngok la pencacai fuckatan shit.

Anonymous said...

Anak seluang yg baru tumbuh bulu, mai sini sat aku nak habaq pi.........
1. Kalau polis Je yg handle kes sulu apasal UAV ATM YG digunakan......1 battallion tdm di gunakan juga, bomb JDM jatuh dr. Pesawat TUDM.
2. Atm pandai modified military hardware ke pandai meniru spesifikasi hardware? mig29n & su30 mkm adalah mengikut spesifikasi IAF bahalul, modified hotak nko! Apasal IAF? Madey ayah nkorang dr sana beb...kerala, hindu hindu mic sudah tau itu secret dah, itu pasal engine jet F5e diorang tangkap india juga. F/18d pula mengikut spec RAAF yg mana telah dilupuskan oleh australia 5 tahun dulu digantikan dgn super hornet.
3. Bila bercakap pasal pertahanan negara ia tiada kaitan dgn DAP/PAS/PKR, the dicision was by the gov. Of the day! kredibility of the said gov. Is in question la bangang! Kalau PR dalang kenapa tak haramkan saja macam komunis.? Parti pembangkang is a legal constitutional right of all malaysian. Tak caya tengok bila BN jadi pembangkang di s'ngor dan PP.
4. Mau cakap apa pun sekolah baca dulu thambee.......

Anonymous said...

Para thambee ni belum bertamadun......maafkan saja! Hotak diorang pun sudah mutated berqiblat kerala.......tapi x mengapa maafkan saja.......

Anonymous said...

Jentayu ah,
Nko bayar cukai sama along kot!?.......xsama wa! Ape masuk wataniah?!! Wa taknak lo? Wa kalau pegi perang wa nak askar yg ada baca wow! Paling koman pun askar ada baca alif mim nun wau sarkas dah! Xserupa lu la jentuya wow!.... Jangan marah ah!

Jenderal tuya.

Anonymous said...

Ini jentayu asyik mau perang je! Macam budak terencat je dgn senapang kayu. Hoi join ISIS DAH. Kasi buntut sepol baru tau! Kat melaysia banyak bebudak pakar buat bomb tau. Lu tunggu bulan posa dekat2 nak raya. Negara jiran banyak takut wow! Sulu lagi takut xcukup katil hospital!
Malaysia pakar modified.........malaysia boleh!

Anonymous said...

Wa teringat itu kes al maunah dulu.........nak kalahkan sulu patut ambil pengalaman kat jenalik je.....pasang lagu P Ramlee, gerenti meleleh air mate beb.......ini brig jen zaini cakap bro. Hero atm dulu! " berkorban ape saja........" Yeeena pooordah, ade org tutuh monggol kita lak nak berkorban........ape punya "watonniah" dah!

Anonymous said...

Ade baru punya air superiority fighter ubahsuai tempatan bro! F- BS . Buatan tempatan beb!
F-BUNTUT SEPOL, Gerenti singapore terguling punya....ketawa!

Anonymous said...

ATM berjuang pertahankan negara. Anwar berjuang untuk konek dia yang gila jubo jantan, mana same weii

Anonymous said...

kejap jeneral taya lepas tu tuya. kemaruk sangat nak jadik jeneral dlm atm ke? pi lari 6km bawak beban 6kg dulu baru kita citer nak bagi ko pangkat apa. senang citer mcm ni la jeneral taya or wateva. apa yg ko tulis sblm ni sampah. aku dah patahkan hujah2 bangang kau. ko dah kalah.

jentayu

Anonymous said...

soalan : kenapa guna aset atm kat lahad datu...
jawapan : sebab polis minta bantuan aset atm...

Anonymous said...

kalau budget ciput... beli ikut kemampuan pastu modified... itu namanya very innovative... at the end "kancil boleh potong vios tinggal 3 tiang"...

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI















Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

Anonymous said...

Terlalu bergantung pada pesawat Russia juga bermasalah pada kita.Seperti dimaklumkan yg China sdng sibuk mengklaim laut China Selatan dan China juga mengunakan Sukhoi malah China adalah rakan sekutu rapat Russia. Jika berlaku sebarang konflik dgn China maka China akan mempengaruhi Russia utk melakukan sekatan senjata pada kita di mana kita menguna SU-30MKM jika Russia bersetuju untuk tidak membekalkan peralatan ganti SU dan peluru berpandu maka grounded lah SU kita. Jadi jika dinilaikan dari keadaan semasa eloklah kita beli Advance Super Hornet utk menganti MIG-29 jika Su tidak mendapat alat ganti kita ada Super hornet utk diaturgerakkan.