Breaking News
Loading...
March 8, 2012

Info Post

Menteri Pertanian Datuk Seri Noh Omar hari ini meminta kerajaan negeri Selangor pimpinan Parti Keadilan Rakyat, yang kononnya telus dalam pengurusan, mendedahkan sumber kewangan yang diperolehi Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).
Noh, yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, berkata ini kerana simpanan tunai itu didapati meningkat dari RM8.3 juta pada 2008 kepada RM114 juta tahun lepas.


Beliau mempersoalkan kenyataan negeri Selangor, menerusi laporan SelangorKini terbitan hari ini, yang mendakwa kenaikan prestasi kewangan PKPS hasil kecekapan pengurusan kerajaan pembangkang itu.
Noh berkata beliau difahamkan hasil itu sebenarnya meningkat daripada penjualan tanah PKPS seluas 12,000 hektar di Sarawak kepada sebuah syarikat semasa pemerintahan BN, yang transaksi jual beli itu selesai pada 2010 dengan nilai RM97 juta.
"Adakah dengan mendapat hasil jualan tanah boleh dikatakan kerajaan Selangor sebuah kerajaan yang cekap?," katanya.
Terdahulu, beliau merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Kebangsaan Tiram Jaya di sini.
BERNAMA.

komen aku: Jual tanah untuk cantikan akaun, orang bodoh pun boleh berniaga kalau ikut formula khalid gagap, biar hilang aset janji hujung tahun akaun nampak cantik...

5 comments:

Megat Alam Gempita said...

GEMPAR!!! Dokumen pelan fuckatan untuk merampas Malaysia...sila rujuk rajah dalam blog MyMassa...memang kelas pembohong Penipu Rakyat ni.

Anonymous said...

MAIWP dan jamil khair jual tanah wakaf masjid tak nak tau ke?bakal heboh tak lama lg.umno dan penyokongnya elok dihantar ke neraka segera bersama syaitan dan firaun

man said...

bila plak jual tanah bleh cantik akaun.. engkau xtau psal akaun jangan sembang la.. bila jual tanah dia effect dalam kunci kira-kira.. x appear dalam untung rugi syarikat..

Arizmaya said...

pasal apa pulak income dari jual harta tak masuk dalam P&L account..?
income due to non operational activities akan di rekod dibawah extra-ordinary item after Profit/Loss before tax..

Anonymous said...

memang la jual tanah masuk extra ordinary income, tapi itu bukan indicator bagus tak bagus business pasal bukan core business revenue. bodoh punya artikel.