Breaking News
Loading...
May 7, 2013

Info Post

Kalau kita sokong hapuskan toll yang menjadi mangsa nanti ialah orang melayu juga, pasal lebih 80 peratus pekerja toll terdiri dari bangsa melayu, bila toll hapus, syarikat toll tutup, bila syarikat toll tutup, perkerja kena buang, perkerja kena buang tu adalah orang melayu, maka yang menjadi penganggur orang melayu, cina happy la pasal tuntutan mereka untuk hapuskan toll berjaya dan bangsa melayu jadi penganggur...

Sebelum mereka buat semua tu, apa kata kita sokong fan page ini, "BUY CHINESE LAST MOVEMENT" kita tengok apa pulak perasaan mereka... kita jahanamkan perniagaan mereka, ingat!!! kita orang melayu ada kuasa membeli secara tunai, cina pun ada juga kuasa membeli tapi berhutang pakai credit card, kalau sebulan aliran tunai orang melayu tak masuk ke kedai cina aku yakin bulan kedua kedai cina semua tutup...

Ayuh support "BUY CHINESE LAST MOVEMENT" klik sini

38 comments:

Anonymous said...

sudah like bro.

Anonymous said...

done

Anonymous said...

lagi satu toll dihapus dan membayar balik plus dengan duit kwsp...duit tu ramai pencarum melayu ..maklum lah pekerja syarikat.dividen dah tentu merosot..kita korbankan duit rakyat untuk golongan berkereta buat apa?

Anonymous said...

kena tukar nama la "buy malay product first" baru lah boleh "like" sebab saya ada banyak kawan-kawan cina.

Anonymous said...

Kalau sesiapa ada menkunjung kedai kedai di pekan Bagan serai ,Perak,
kita akan lihat setiap kedai Melayu akan ada Senarai semua kedai kedai bizness stesen minyak kepunyaan orang Melayu di kawasan Bagan Serai, yang tampal pada dinding kedai.
Bagus di contohi.
Urang Benjer memang semangat Kulaan.
Mampu ke ke contohi nya?
arjuna waspada
changkat lobak.

Anonymous said...

Dua2 pun bolehlah...buy china last ke, buy malay first ke sama aje....aku dah lama buat

Anonymous said...

alaaa..sudah2 lah tu main kan sentimen perkauman mcm ni...bahaya n sampai bila pun x habis...hakikat nye rakyat msia terdiri dpd berbilang bangsa...dpd ajak boikot semua ni baik ajak melayu tu sendiri belajar rajin2 dan bekerja keras supaya melayu pun dapat menikmati kekayaan yg sama mcm org cina....pleaseeeeee henti kan...

Anonymous said...

100% SOKONG

Anonymous said...

semua tawaran pr menguntungkan cina, siapa yg kerap guna hgway??? depa byk duit dan guna hgway lebih selesa, melayu yg kebykkan duk kampung brp kerat sangat guna hgway??? sapa yg untung??? cina jugak. minyak turun harga sapa untung??? tokey lori org cina, yg naik kereta mewah org cina, melayu brp kerat je pakai kereta mewah??? sapa yg untung??? cina jugak. ptptn mansuh, sapa untung??? org cina suka sangatlah psl universiti percuma tak perlu keluar belanja anak2 masuk u. hasil bumi tanah melayu digunakan utk pelajaran anak depa...sapa untung??? cina jugak.

Anonymous said...

aku cadangkan kita guna gambar anak2 cina yg pegang bendera Malaysia terbalik tu.....kita terbalikkan gambar dorang, jd bendera ok yg terbalik anak2 cina tu....ia adalah simbol kita terbalikkan ekonomi dorang.

Anonymous said...

BUY MUSLIM PRODUCT

Anonymous said...

Anonymous @ 11.20PM

GOOD ONE!

Nasir Rizah said...

Setuju

Anonymous said...

semua peruntukkan bangsa cina di sekat termasuk negeri di bawah pembakang bahasa sekolah ikut bahasa melayu tiada lagi bahasa cina diajar sekolah cina selama ini org melayu tak dapat apa apa kerana nak jaga undi cina org melayu dipingirkan itu org melayu diam org cina kata tidak apa kalau kerajaan tidak tolong sama org cina kerana mereka ada org cina yg kaya totlong mereka nah dari sekarang kerajaan harus sekat bantuan dan perutukan pada bangsa cina semua peruntukan harus di salurkan kepada org melayu dulu kuota perkerjaan dalam jabatan kerajaan dan swasta harus dikuat kuasa naik cukai kereta import 100%kerana kebanyakan org cina mampu membeli kereta import dan mahal dari itu kerajaan harus menaikan segala cukai yg melibatkan org cina dan beri tekanan kepada bangsa ini kalau tidak org melayu kekal ketahap lama tiada berubah.

jj man said...

Dah like. Ayuh sama-sama bangun kan business orang kita.

Anonymous said...

Buy mamak first

Anonymous said...

BCLM tu boleh diamalkan. Tapi dari tahap mana? Tahap peruncit kah? Tahap orang tengah kah? atau tahap pengilang? Kalau semua tahap kita boleh kuasi itu memang bagus. Kadang2 kita Melayu ni mudah lupa dan ambil senang je, apabila terdapat barangan di kedai Cina lebih murah dari kedai kita. Apa akan terjadi? Sanggupkah kita lupakan saja BCLM tu? Ingat lah masa May 13 dahulu, memang orang Melayu Kg Baru, KL tak mau beli ikan dari pasar Cina. Tapi bila tanya harga ikan orang Melayu, ia lebih mahal dari peniaga Cina. Akhirnya lupa begitu saja hingga kehari ini. Sy mencadangkan untuk mengatasi orang Cina ni kita ramai2hantar anak2 kita belajar disekolahnya. Apa salahnya sbb sekolah itu pun dibiayai oleh Kerajaan kita. Ada guru Melayu mengajar disitu. Bila kita dpt menguasai Bahasa mereka senang kita buat sesuatu dalam selok belok perniagaan ni.

Anonymous said...

MARA juga stop hantar budak-budak buat A level di Kolej Cina atau private. Buka Alevel college yg baru. sokong usaha ni seluruh keluarga dan kawan rapat telah dimaklumkan. Ayuh!

arab said...

11.15........ooooo hentikan yer??
Prnh nmpk cina g jakel?? G mydin... Hmmmm payah nk tgk dlm 1000 org xtau ade ke xde.!!Nak bagi ajar... Jom ramai2 repot kedai nombor ekor haram.

Anonymous said...

yang suruh stop rasis statement baiknya hati..try ler berbisness dgn cina. ambik supply barang runcit.. harga beli dengan harga kena jual sama..tryler apply kerja kat company cina di penang.. tengok dapat gaji sama tak dengan bangsa dia?

Anonymous said...

melayu ni mudah percaya kat orang..orang cakap baik sikit terus percaya.. memang betul tak baik buruk sangka.. depan kita puak sepet ni memang baik, tak tau belakang kita macam bagai agenda.. orang kita adakala tak kenal fantasi dan realiti..

Anonymous said...

tak ada perasaan langsung ko ni.. memang melayu celup

Anonymous said...

Kongsi gelap melayu bersetongkol dengan kongsi gelap cina. Yang ini kena betolkan. Kedai cina maju bukan pasal laku. Depa buat bisnes haram. Makan duit haram. Depa buka kedai semata-mata nak matikan kedai orang lain. Seperti econsave yang banyak tumbuh kat Melaka. Mulai sekarang salurkan apa-apa saja maklumat salah laku puak kafir ini dan melayu yang membelot itu. Kumpul bukti laporkan ke balai polis. Tak payah nak sebar cerita kosong dalam internet. Sesia belaka.

Anonymous said...

aku pun dah liked

Anonymous said...

BUY CHINESE LAST!
BUY CHINESE LAST!
PADAN MUKA DAPIGS! YOU HAVE TO DESERVE THIS!...NO MORE CHINESE
CHEAP LOW PRODUCTS..SOKONG PRODUK
BUMIPUTERA KITA! DAN SOKONG JUGA BARANG INDIA KERANA MENYOKONG KERAJAAN!
BUY CHINESE LAST!
THEY DESERVE IT TO GIVE ALL THEM TO HELLFIRE!

Anonymous said...

YANG PENTING BERSATU...JIKA BERSATU MACAM-MACAM BOLEH BUAT DAN DIPERTAHANKAN...BUKAN SEKADAR BCL SAHAJA..MALAH LEBIH PADA ITU..BERTEPATAN DENGAN SLOGAN "BERSATU BERTAMBAH MUTU".

Anonymous said...

Stop Makan kat Old town,paparich & berbagai kafe serta kopitiam..Ramai Melayu penyumbang kerancakan perniagaan mkn mereka yg boleh diragui status halalnya

Anonymous said...

tokeh kedai melayu pkr, mcm mne nak buat.

Anonymous said...

peniaga cina kawasan cina bandar tak heran Melayu tak beli sebab pelanggan kalangan cina pun dah cukup. Itu sebab mereka act semacam.

Anonymous said...

kementerian pelancongan menterinya MESTILAH DARI MELAYU.batalkan VOA kepada orang luat terutama CINA,nanti depa ramai2 boleh jadi pengundi hantu wooo.Muka cina kan sama.

Anonymous said...

sekarang ni kedai runcit indon pun dah banyak, mcm mana ?nak cari kedai runcit melayu dah susah..pekedai melayu pulak dapat barang dari pemborong cina,jadi pi mai2 tangtu juga..cuma harap kerajaan banyakan kedai rakyat 1 m'sia..econsave sapa punya ek??

Anonymous said...

setuju sesetujunya,kerajaan bykkan dan sokong peniaga melayu bantu mereka jadi franchise.Perlahan lahan kita akan berjaya diseluruh Malaysia.Lebih baik bantu bumiputera di Sabah n Sarawak atleast dia orang tu bersyukur yang buat hal disana pun Chinese monopoly. Tengoklah harga rumah tinggi lebih mahal dari KL mana orang biasa boleh beli hanya mereka saja mampu. cukuplah dont ever trust them macam belanda dapat tanah sekarang nak kuasa pula.Hope our PM is wiser this time. Be gone to all the racist

Anonymous said...

setuju sesetujunya,kerajaan bykkan dan sokong peniaga melayu bantu mereka jadi franchise.Perlahan lahan kita akan berjaya diseluruh Malaysia.Lebih baik bantu bumiputera di Sabah n Sarawak atleast dia orang tu bersyukur yang buat hal disana pun Chinese monopoly. Tengoklah harga rumah tinggi lebih mahal dari KL mana orang biasa boleh beli hanya mereka saja mampu. cukuplah dont ever trust them macam belanda dapat tanah sekarang nak kuasa pula.Hope our PM is wiser this time. Be gone to all the racist

Anonymous said...

setuju sesetujunya,kerajaan bykkan dan sokong peniaga melayu bantu mereka jadi franchise.Perlahan lahan kita akan berjaya diseluruh Malaysia.Lebih baik bantu bumiputera di Sabah n Sarawak atleast dia orang tu bersyukur yang buat hal disana pun Chinese monopoly. Tengoklah harga rumah tinggi lebih mahal dari KL mana orang biasa boleh beli hanya mereka saja mampu. cukuplah dont ever trust them macam belanda dapat tanah sekarang nak kuasa pula.Hope our PM is wiser this time. Be gone to all the racist

Anonymous said...

Bro..ko je kata jgn perkauman...
Tapi cina bangsat tu tidak pernah lupa walau sesaat pun pasal kaum mereka...

Anonymous said...

Salam,

Kita kena bijak, BCLM jgn pada peringkat peruncitan shj. MARA dan agensi lain kena bangunkan ekonomi melayu/bumi dengan ambil kira supply chain mgt. Tolonglah dewan perniagaan melayu jadilah spearhead. Wujudkan pengilang melayu, pemborong melayu, peruncit melayu dan agen sales melayu. Buat satu central directory. Be brave and be bold. Dewan perniagaan melayu, tlg lah aktif..tlglah..

Selain itu, tlglah penguatkuasa tumbangkan aktiviti haram/spara haram mcm along, kdai dvd, rumah urut, brothel, ekor haram, bookie dan lain2. Tlg tegas sgt2 sebab ini penyumbang besar ekonomi dorang. Buat ikut lunas undang2. Tlg lh penguatkuasa dan kita kena salur maklumat sehingga blok perniagaan haram/separa haram depa bungkuih. Saya cadangkan tubuh blog bongkar aktiviti haram/separa haram ni, minta saudara Mazidul akmal jadi penggerak. Lepas tu follow up dgn laporan polis dan laporan media. Baru ada kesinambungan.

Hanya dgn gerak kerja yg sistematik dan follow sistem kita boleh ajar depa ni.

Takbir.. Allahuakbar.

Ex-PAS

Anonymous said...

JANGAN PANAS2 TAHI AYAM JER, KALAU NAK BUAT KENA BUAT BETUL2. PDRM KATA MEREKA TELAH MENUBUHKAN SATU JABATAN YANG BEKERJASAMA DENGAN SURUHANJAYA MULTIMEDIA UNTUK MENGESAN SESIAPA SAHAJA YANG MEMBUAT KENYATAAN YANG BERTENTANGAN DENGAN LUNAS-LUNAS KEAMANAN, KESELAMATAN DAN ANCAMAN YANG AKAN MENJEJASKAN KESELAMATAN. KENAPA IANYA TIDAK BERGERAAK? LANGSUNG TIDAK ADA TANGKAPAN DIBUAT BILA BANYAK ANAK-ANAK CINA MENGELUARKAN KENYATAAN MENGHINA MELAYU, MENGHINA UGAMA ISLAM??? SEBELUM BERCAKAP BESAR PDRM TIDAK PAYAHLAH NAK BUAT PENGUMUMAN YANG PENTINGNYA BERTINDAK.

Anonymous said...

Sepatutnya bukan Buy Chinese Last tapi Don't Buy Chinese At All! Kempen kanak-kanak.