Breaking News
Loading...
April 12, 2014

Info Post
Kenyataan PM Menandakan Berakhirnya Zaman Ego Besar Air Asia?
Apabila Air Asia membuat keputusan enggan berpindah ke Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) pada 9 Mei 2014 seperti yang diumumkan oleh kerajaan, ia bukanlah satu kejutan yang terlalu besar kepada mereka yang mengikuti perjalanan syarikat tambang murah paling berjaya ini.
Syarikat ini ditadbir oleh kumpulan manusia yang penuh keangkuhan dan merasakan mereka memberi sumbangan besar kepada negara sehingga ia kebal dari segala tindakan.
Para pemegang saham Air Asia mempunyai yang sangat baik dengan koridor kuasa negara terutamanya pada era pentadbiran Pak Lah.
Apabila pentadbiran Pak Lah berakhir mereka mengambil bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa (MITI), Tan Sri Rafidah Aziz sebagai pengerusi Air Asia X.
Namun kenyataan tegas Perdana Menteri hari ini mungkin menyaksikan episod baru urus tadbir penerbangan awam yang lebih baik.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menegaskan, AirAsia tiada pilihan melainkan berpindah ke klia2 seperti yang dijadualkan dan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang pula tetap akan ditutup pada 9 Mei ini.
Sungguhpun kenyataan Mohd Najib diiringi dengan kenyataan berlapik:“Kalau mereka buat kenyataan enggan berpindah, itu bunyinya seperti kenyataan yang sombong.

Tetapi kalau mereka sebut ada sebab untuk keberatan berpindah dan ingin berunding dengan kerajaan, saya fikir cara seperti itu lebih sesuai.“Sebagai sebuah kerajaan, kita akan teliti kalau mereka ada masalah.
Tetapi apa yang saya ingin tekankan ialah berdialog dengan kerajaan menerusi MAHB.Namun ia seharusnya memberi isyarat jelas kepada Air Asia bahawa zaman “keangkuhan” mereka mungkin sudah berakhir.
Sebelum ini apa sahaja keputusan dan pandangan MAHB selaku pihak berkuasa lapangan terbang dibantah atau dikritik oleh mereka.
Tidak cukup itu pada Februari 2014, berbangga dengan rekod keuntungan Air Asia, Tony Fernandes yang tidak berpuas hati dengan beberapa tindakan MAHB dalam isu KLIA 2 dan cukai lapangan terbang mengkritik MAHB.
Antara lain beliau menggesa MAHB supaya mula menguruskan keuntungan dengan bijak supaya dapat mengelakkan dari membebankan pembayar cukai.
Fernandes juga mengkritik MAS dan MAHB kerana terus berbelanja dan rugi.“It’s supposed to be profit-making. This just hurts decent players in the business when they’re spending like there’s no tomorrow,” said Fernandes.
”MAHB yang jelas telah lama bersabar dengan Air Asia akhirnya bertindak balas menjawab komen tersebut.
This has resulted in several enquiries being directed to MAHB especially by the shareholders. While it is not MAHB’s policy to comment on statements made by our partners but in this case we had been advised that as a public listed company, we need to correct the information related to MAHB.
MAHB wishes to clarify that since it was incorporated 22 years ago, its financial performance has been showing consistent profits yearly.Over the last 15 years since being public listed, MAHB has continually paid the concession fees and taxes to the government, issued dividends to shareholders, paid incentives to airlines, and remained profitable.
Since 2002, AirAsia has been a beneficiary of MAHB’s strong financial performance as it has received the most incentives over the last 10 years from MAHB, despite it not being the airline that contributed the highest number of passengers or revenue.
MAHB had specifically introduced an incentive programme to support the growth of AirAsia, at its infancy stage.
This had facilitated AirAsia’s growth to become the successful airline that it is today.
Ini tentulah satu kejutan kepada Fernandes yang selama ini cuba memprojekkan Air Asia sebagai sebuah syarikat tanpa bantuan kerajaan.
Bantuan MAHB kepada Air AsiaPada 20hb Mei 2008, Menteri Pengangkutan telah mengesahkan di Dewan Rakyat bahawa AirAsia telah berhutang cukai lapangan terbang (airport tax) berjumlah RM 110 juta daripada tahun 2002 sehingga 31-03-2008.
Cukai ini sebenarnya dibayar oleh pengguna kepada Air Asia dan Air Asia sepatutnya menyerahkannya kepada MAHB. Namun selama hampir 6 tahun, Air Asia menyimpan wang cukai ini tanpa diambil apa-apa tindakan oleh kerajaan ketika itu.
Air Asia hanya mengembalikan Cukai tersebut pada tahun 2009. Menurut Dewan Rakyat, sehingga September 2009, AirAsia telah melangsaikan semua hutang mereka kepada MAHB yagn berjumlah RM112.06 juta.
Jumlah ini sebenarnya diskaun daripada jumlah kutipan sebenar sebanyak RM132.1 juta.
Menurut kenyataan Timbalan Menteri Pengangkutan di Dewan Rakyat pada Disember 2009 kepada soalan YB Wee Choo Keong,“MAHB dan AirAsia bersetuju bahawa AirAsia perlu membayar RM111.6 juta selepas potongan RM25 juta sebagai “incentive”. Daripada RM25 juta, RM21 juta diberikan kepada AirAsia dan RM4 juta kepada AirAsia –X.
Amaun yang diberikan kepada AirAsia adalah untuk menghargai AirAsia mempromosikan industri pelancongan.
Lihatlah keistimewaan yang diperolehi oleh Air Asia. Cukai Lapangan Terbang bukanlah cukai keuntungan atau cukai pendapatan.
Cukai Lapangan Terbang tidak ada kena mengena dengan Air Asia langsung. Ia dibayar oleh pelanggan Air Asia kepada kerajaan.
Air Asia hanya membantu kutipan sahaja apabila kos dimasukkan terus ketika pelanggan membeli tiket mereka.
Dalam kaedah perniagaan seperti ini Air Asia meraih “kelebihan” besar apabila boleh menggunakan terlebih dahulu duit cukai ini sebelum diserahkan kepada MAHB.
Malahan jika ada pelanggan yang tidak menaiki kapal terbang biar pun tiket yang termasuk cukai tadi telah dibayar, Air Asia tidak perlu membayar kepada MAHB.
Ini juga pernah menjadi kontroversi kerana Air Asia tidak pernah membayar kembali cukai tersebut kepada pelanggan.Kerap “Ugut” Kerajaan?
Setiap kali ada isu kontroversi membabitkan MAHB atau kerajaan, Air Asia bukan bersifat merayu tetapi bersifat bercakap gah seolah-olah merekalah penyelemat rakyat Malaysia yang mahu menggunakan kapal terbang tambang murah.
Air Asia pernah “mengugut” kerajaan secara tidak langsung untuk memindahkan Ibu Pejabatnya ke Jakarta, Indonesia sebagai reaksi tidak berpuas hati dengan sokongan kerajaan terhadap syarikat mereka.
Kemudian menafikannya apabila berlaku rundingan untuk penggabungan dengan MAS.
Apabila usaha penggabungan tersebut gagal kerana mendapat bantahan ramai, Fernandes mengumumkan pemindahan ibu pejabat serantau beliau ke Jakarta.
Pada 2012, Ahli Parlimen Wangsa Maju. Wee Choo Keong sekali lagi mengkritik Air Asia,“Dulu, mereka mahu pindahkan ibu pejabat ke Indonesia tetapi apabila ditawarkan peluang bertukar saham dengan Malaysia Airlines System Bhd. (MAS), mereka tidak jadi pindah.
Kini apabila perjanjian pertukaran itu dibatalkan, AirAsia mahu pindahkan pula hab mereka ke Jakarta.“Ini tidak betul, kerajaan jangan tunduk lagi kepada tuntutan-tuntutan mereka.
Kita tidak perlukan sebuah syarikat yang hanya akan memihak kepada negara apabila semua keputusan memenuhi permintaan mereka.
“Tetapi apabila ada keputusan tidak memihak, mereka merajuk dan mahu memindahkan syarikat pula. Kita tidak perlukan syarikat seperti ini yang dikawal oleh individu yang lebih mengutamakan kepentingan sendiri berbanding negara,” jelasnya.
Menurut Choo Keong, isu perjanjian pertukaran saham dengan MAS merupakan antara bukti sikap tidak bertanggungjawab AirAsia.“Mereka kata perjanjian pertukaran saham itu bertujuan membantu MAS untuk terus berkembang maju tetapi kita boleh lihat, ia memberi kelebihan kepada AirAsia terutamanya dari aspek penggunaan kemudahan,” ujarnya,
Apakah kenyataan Mohd Najib menandakan berakhirnya zaman keegoaan Air Asia sehingga kerap kali melampaui MAHB atau sekadar satu lagi cubaan Tony Fernandes menguji sempadan kuasa supaya beliau mengetahui di mana arah tuju para pelobi beliau untuk bergerak selepas ini?
9 Mei 2014 akan menjadi titik penentu siapa yang menang – Kerajaan atau Air Asia?

15 comments:

Anonymous said...

artikel yg ini agak bersetuju.. mmg dasar kaum tu kalau blh belit semua org dia nak belit..

Anonymous said...

Air Asia ni sebiji mcm PM Anooar. Ikut caksp dia je. Minta macam2. Bila tak dapat mula meroyan. Menguggut. Dia saja yg pandai bijak dan segalanya.

Rakyat yg ingin naik kapal terbang digula2kan.

Jangan layan " tambyrajah" ni. Bagi betis nak peha.

Anonymous said...

Kalau lah PM masa ni Tun Mahathir ..... Agaknya berani tak AirAsia@Tony Fernandes buat kenyatan yg seolah2 kata dua pada kerajaan...

Anonymous said...

Kesian.

Pemikiran jaguh kampung melawan pemikiran peniaga global.

Pemikiran pemegang saham melawan extremis politik.

Sampai PM masuk campur nak kaut undi politik dengan menjadi jaguh.

Selamat Pulang ke Malaysia.

Agakya tanpa wujud A Asia, apakah keadaan sekarang berambah baik atau macam dahulu semasa MAS menguasai semua penerbangan?

Yang nampak jelas ialah dengan Air Asia "Now, everyone can fly" berbanding dahulu di mana penumpang terhad kepada golongan elit dan yang bermampu saje.

Anonymous said...

Anon 10.25 nanti boleh la claim tiket free dekat paria tu ya.

tebing tinggi said...


Ini macam kes Anuar lah , kalau memihak kapada dia OK ,kalau tidak semua conspiracy lah tu.

Anonymous said...

AirasiaGAYgilaPELACURMINISKIRTKAPIR ni tentulah ANGKUH - kan geng kongsinya dari. Barat-ZIONIS! BANGSAT - tak sedaq diri; patut diHALAU saja dr.Tanah Melayu ni!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

PEMBETULAN:

AirasiagilaPELACURMINISKIRT/GAYKAPIR ni tentulah ANGKUH - kan geng kongsinya dari. Barat-ZIONIS! BANGSAT - tak sedaq diri; patut diHALAU saja dr.Tanah Melayu ni!

Makcik Sambal Belacan.

Surrhead said...

Tuk anon 9.57pm....

http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Fernandes It was through Datuk Pahamin A. Rejab, the former secretary-general of the Malaysian Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry that Fernandes came to meet with then Prime Minister, Tun Dr. Mahathir Mohamad in October 2001.
Instead of starting from scratch, Mahathir advised Fernandes to buy an existing airline. AirAsia, the heavily indebted subsidiary of the Malaysian government-owned conglomerate, DRB-Hicom, was losing money.

Budaya melayu umno...tak boleh nak tgk org lain maju, kuat dengki....kalau ada company tgh maju, mesti nak takeover untuk makan tanpa buat kerja...contoh CSR (gula), tak lama lagi, maxis...ni tgh kacau AA...patutlah FDI negara merosot....umno, prominent rent seeker dan macai umno rasis2 belaka ...pernah terpikir tak mcm mana air asia yg di uruskan oleh DRB-Hicom sebelum Tony boleh rugi? mesti korang tak terpikir sebegitu jauh, sebab otak macai umno lembap...senang dipermainkan dgn elemen agama dan bangsa....

Anonymous said...

OI SIALhead, lu ni PENJILAT JUBOQ si toni aaahh? Aiya, manyak JIJIK lu si KAPIRPUNDEK!

Anonymous said...

Oi SIALhead, haritu lu nak suruh bapa aku yg Islam/Melayu bunuh aku masa lahir di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-boleh-bagi-undi-pada-ku.html?! BABI lu si HAIWAN SYAITAN KAPIR GANAS! Baik lu MAMPOS hey si PENJENAYAH GENG KONGSI GELAP KAPIR!

Oi SIALBABIhead, aku dah lapurkan pd. KDN utk. SIASAT lu, PENJENAYAH KONGSI GELAP KAPIR BINATANG BUAS! Asyik nak ANCAM nyawa aku dan bapak aku juga semalam! BANGKAI lu!
Oi SIALBANGKAIBABIhead, lu yg. BODOH mcm KERBAU! Dah lah tu,lu mahu ancam NYAWA aku dan bapak aku di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-di-putrajaya-siapa-punya.html & di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/siapa-yang-nak-bunuh-hannah-yeoh.html! Dasar lu jenis HAIWAN BABI KURAP PENGECUT mcm. SAMSENG GENG KONGSI GELAP KAPIR! CILAKA LU - BAPAK lu lahirkan anak mcm SAMSENG KURAP mcm lu apasal?!

Baik lu si KAPIR BINATANG-BUAS(tapi asyik menyamaq guna bahasa Islam) pi BERAMBUS dan MAMPUS dr. Tanah Melayu NUSANTARA PUSAKA ni kalau lu benci sgt. umat Islam/Melayu,! Hari tu bukankah lu ingat Sabah/S'wak Kristian punya - oi, Sabah/S'wak adalah sebahagian Malaysia, NEGARA ISLAM, ada paham lu si PELAHAPKANGKANGBABI?!

Surrhead said...

hoi...agen CIA....shut up you american motherfucker...

Anonymous said...


OI SIALhead, nampaknya makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANASBANGKAIBABI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-ZIONIS/CIA-MOSSAD dan ejen-ejen mereka dari DAPBANGKAIBABI termasuk si SIALheadPENJILATJUBOQDAPBABI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH lagi), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA, nak menghalang sebarang maklumat BENAR tersebar!

Dahlah tu, asyik sasarkan hanya Makcik Sambal Belacan dan asyik fitnahkan dia - apa yg. mereka TAKUT sgt. dia tulis tu?!

Lepas tu puak SYAITAN ni siap nak MENGKAPIRkan umat Islam pula!

PI MAMPOS lu si SIALHEAD PENJILATJUBOQDAPBANGKAIBABI/CIA-MOSSAD!

Anonymous said...

Oi SIALhead, haritu lu nak suruh bapa aku yg Islam/Melayu bunuh aku masa lahir di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-boleh-bagi-undi-pada-ku.html?! BABI lu si HAIWAN SYAITAN KAPIR GANAS! Baik lu MAMPOS hey si PENJENAYAH GENG KONGSI GELAP KAPIR!

Oi SIALBABIhead, aku dah lapurkan pd. KDN utk. SIASAT lu, PENJENAYAH KONGSI GELAP KAPIR BINATANG BUAS! Asyik nak ANCAM nyawa aku dan bapak aku juga semalam! BANGKAI lu!
Oi SIALBANGKAIBABIhead, lu yg. BODOH mcm KERBAU! Dah lah tu,lu mahu ancam NYAWA aku dan bapak aku di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-di-putrajaya-siapa-punya.html & di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/siapa-yang-nak-bunuh-hannah-yeoh.html! Dasar lu jenis HAIWAN BABI KURAP PENGECUT mcm. SAMSENG GENG KONGSI GELAP KAPIR! CILAKA LU - BAPAK lu lahirkan anak mcm SAMSENG KURAP mcm lu apasal?!

Baik lu si KAPIR BINATANG-BUAS(tapi asyik menyamaq guna bahasa Islam) pi BERAMBUS dan MAMPUS dr. Tanah Melayu NUSANTARA PUSAKA ni kalau lu benci sgt. umat Islam/Melayu,! Hari tu bukankah lu ingat Sabah/S'wak Kristian punya - oi, Sabah/S'wak adalah sebahagian Malaysia, NEGARA ISLAM, ada paham lu si PELAHAPKANGKANGBABI?!

metro said...

Actually I know this tony fernande pariah fella...he memang cheapskate dan takde class. The most pariah fella ive met. Jangan lahishammuddin or najip takut kan si keling ni..dah la cari makan kat malaysian. ..pastu nak challenge government. I tak faham why hishammuddin never teach this pariah a good lesson. Because this pariah memang tak suka dan suka kutuk orang melayu dan umno. Nasib baik la si pariah ni hitam buruk pendek dan gemuk...kalau la si pariah tony ni hensem habislah lagi di kutuk kutuk orang melayu. Keling ni dengan people who have interest for him he willing to lick their ass( contoh like pm, or hishammuddin)...otherwise jangan harap la keling ni akan bagi apa apa...