Breaking News
Loading...
September 9, 2014

Info Post

1 januari lepas, DS Najib mengumumkan gaji minimum untuk kakitangan swasta bagi semenanjung adalah RM 900 dan untuk Sabah dan Sarawak pulak RM 800.

Aku yakin ada syarikat swasta yang tak ikut saranan kerajaan itu...

Manakala gaji minimum untuk kakitangan awam (gomen) bolehlah kita pukul rata sebanyak RM 1200 sebulan... itu adalah gaji untuk pegawai rendah dalam kerajaan, pembantu am, mungkin...

Terkejut aku bila aku baca semalam, menteri di jabatan perdana menteri kata, "purata pendapatan isi rumah di malaysia melepasi RM5900 sebulan"...

Wahh survey dari mana yang DS Wahid buat? sedangkan gaji minimum pun baru rm 900 untuk staff swasta dan rm 1200 untuk staff gomen, baru bulan januari lepas najib umum, takan lah dalam tempoh 8 bulan, seluruh rakyat malaysia atau pun 60 peratus rakyat malaysia sudah bergaji rm 4000 ke rm 7000 sebulan...

Hehehe agaknya DS Wahid nie buat survey jumpa dua puluh ke tiga puluh orang tokoh koperat kot, kemudian nak senang kerja, di rangkumkan semua gaji-gaji taukei besar nie, dan hasilnya "PURATA PENDAPATAN ISI RUMAH DI MALAYSIA MELEPASI RM.5900 SEBULAN".

Aduhh DS Wahid, lihatlah kepada realiti, adakah logik dengan keadaan gaji minimum sebergitu DS boleh kata pendapatan isi rumah rakyat malaysia melepasi RM 5900...? nak tergelak pun ada.

Dengan kenyataan merapu macam tu, tak pasal-pasal pembangkang guna untuk serang pentadbiran DS Najib, mereka sekarang tengah tak ada peluru, DS pulak yang sediakan peluru untuk depa...

Lagi cerita pasal purata pendapatan isi rumah Klik Sini


18 comments:

Anonymous said...

Ini macam punya mental punya worang pun boleh jadi menteri ka?

Don Balboa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Itukan dia sebut PURATA pendapatan isi rumah...cuba faham betul betul maksud PURATA dan ISI RUMAH...ishhhh

Anonymous said...

purata maksudnya average. ada logik ke sampai 5900 sebulan. cer fikir wahai anon 1.27 am

berapa ramai? kasi tau la berapa ramai rakyat malaysia yang bergaji average 4-5 ribu sebulan.

ke anon 1.27am ni wahid omar.

Anonymous said...

PURATA menteri yang dilantik melalui cara begini memang BODOH.........PURATA.......

Anonymous said...

Berita ni keluar 3-4 hari sudah, aku awal-awal lagi kata bodoh punya kajian....

Anonymous said...

bodoh!!...mmg bodoh punya purata....
blajo tinggi2 purata pon x tau!!!!.....

Anonymous said...

Pukui rata betui lah tu, average kata orang puteh,hitung panjang. Gaji kita rendah ada makan gaji kerajaan lani sampai 8K ada 10K. cuba tengok gaji swasta pun tinggi juga orang berniaga kadang kadang jangkau perpuluh ribu. Setengah pencen sampai 6K dan ada yg RM 400 atau kurang.kita tok sah tgk gaji kita memang lah rendah.

Kimi said...

Aku pelik la macam ni bodoh punya orang pun boleh jadi menteri?
Aku lagi pelik orang bodoh macam ni boleh hidup.

Anonymous said...

Pukui rata betui lah tu, average kata orang puteh,hitung panjang. Gaji kita rendah ada makan gaji kerajaan lani sampai 8K ada 10K. cuba tengok gaji swasta pun tinggi juga orang berniaga kadang kadang jangkau perpuluh ribu. Setengah pencen sampai 6K dan ada yg RM 400 atau kurang.kita tok sah tgk gaji kita memang lah rendah.

Anonymous said...

Pukui rata betui lah tu, average kata orang puteh,hitung panjang. Gaji kita rendah ada makan gaji kerajaan lani sampai 8K ada 10K. cuba tengok gaji swasta pun tinggi juga orang berniaga kadang kadang jangkau perpuluh ribu. Setengah pencen sampai 6K dan ada yg RM 400 atau kurang.kita tok sah tgk gaji kita memang lah rendah.

Anonymous said...

Bengong punya menteri.

Surrhead said...

Menteri vangang.....kalau silap bajet sebulan, soru pun miss.....5900 konon.....

DET, posting la sket pasai video MMO baru2 ni.... video "feel good"ni bagus, bagi gambaran yg rakyat Malaysia bukannya specis rasis....http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/09/09/thats-a-stupid-thing-to-say/

labkamarul said...

Purata peningkatan disebabkan gaji MB, ADUN, Speaker di Selangor naik lah tu... Gaji MB kalahkan gaji PM..
hahaha hihihi. Sebabtu le kena pecat.

Anonymous said...

Keluarga A suami gaji rm2000, isteri gaji rm1500; anak gaji rm1000

Keluarga B, suami gagi rm1500, isteri gaji rm1200, anak dua orang, gaji rm900 x 2 = rm1800

Kelurga C, ibu tunggal gaji rm1200, anak empat orang gaji rm900 x 4 = rm3600..

Itulah purata isi rumah rm4000-5000 sebulan..purata isi rumah kaum cina mencecah ram10,000

Oleh itu purata menteri adalah betul

Anonymous said...

Purata Pendapatan Cina & Mat salih MALAYSIA.

Oleh itu binalah Banglo & Kondo untuk Cina.

Bodoh betul menteri sekarang ni.

Anonymous said...

anon 1.50 am kamu ni faham ke maksud Purata isi rumah? bukan purata gaji @ pendapatan individu..harap keterangan anon 1.12pm tu jelas dan tak payahlah I terangkan lagi...huffttt

Anonymous said...

Sebab pakai purata la nampak bodoh. Itu adalah index yg tak rekevant dan untuk syok sendiri. Pakai gini index la. Baru nampak pandai sikit sebab ramai yg tak tahu...... Baru menteri nampai pandai......