Breaking News
Loading...
December 15, 2014

Info Post

Natuna atau kepulauan Riau ni ialah wilayah Indonesia. Ianya di anggap kontroversi kerana penduduknya rata-rata orang melayu yang mengamalkan budaya hidup Terengganu, malah ada yang mengatakan dialek bahasanya juga ada slang bahasa Terengganu.

Tetapi Indonesia sudah menguruskan pulau Natuna sangat lama, hatta sebelum kita merdeka lagi (setahun sebelum merdeka rasanya)

Tidak tahu dimana silapnya, tetapi apa yang kita nak bincangkan ialah tentang kekuatan militer yang sedang meningkat di Natuna. Indonesia sedanga menyiapkan Minimum Essential Force (MEF) konsep mereka dan Natuna termasuk didalam pembaharuan ini. 

Ramai tak perasan tapi, Indonesia sedang membina shelter dan fasiliti untuk Su-27/30 mereka di Ranai Airport. Turut bakal di atur gerak ialah 4 buah AH-64E Apache (jika mereka jadi beli lah).

Unit yang mengoperasikan Radar pertahanan Udara Ranai ialah Unit 212 Ranai. Unit profesional ini mengoperasi radar Thomson TRS 2215R. Fasiliti radar unit ini telah pun menerima upgrade seperti Operasi waktu malam dan landasan Ranai akan di panjangkan ke 3km bagi membolehkan pesawat sukhoi beroperasi.

Jadi apakah signifikasi nya Natuna ni?

Korang nampak apa yang aku nampak? duduk kat tengah-tengah macam tu, bayangkan sebarang pergerakan ATM dari semenanjung ke Sabah dan Sarawak terpaksa merentasi kepulauan Natuna. Walaupun secara amnya Indonesia ni adalah Sahabat kita, tetapi Natuna berpotensi menghalang operasi logistik antara semenanjung dan sabah dan sarawak sekiranya peristiwa 52 tahun lalu berulang kembali.

Natuna merupakan pengkalan paling hadapan Indonesia bagi menghadapi konflik dimasa hadapan, di gandingkan dengan Matak Naval Base menjadikan Natuna sebagai tapak terbaik bagi sebuah ketumbukan militer yang merbahaya.

Ini hanya pandangan aku je, aku yakin pihak ATM dah aware dengan perkara ini...

Sumber asal: Malaysia Military Power.

19 comments:

cerek said...

peruntukan untuk atm masih cikai. asyik takde buget. indonesia dah bangkit. malaysia masih zzzzzzzzzzzzzzz. xpayah nak tot, beli terus lebih murah

abd razak kassim said...

biarlah..yang admin dok sibuk pasai apa??hak indonesia nak buat apa pun.yang kita dok tambah kekuatan kat semenanjong depa tak kalut pun..jangan jaga tepi kain orang,busuk hati sungguh admin ni..

Anonymous said...

En Razak, admin tu nak bagitau apa yang berlaku disana. Salah ke?

Anonymous said...

jangan jadi katak bawah tempurung..kena ambil tau info terkini kat dunia luar sana..perisikan penting..kalau semua rakyat malaysia macam abd razak tu hancur malaysia..skrg macam2 bentuk cara org nak jajah..

Anonymous said...

Dalam kepala kapiaq yahud Spore, "wow best nih.. kalu dapat kasi laga atm n tni ada untung kita, bole kasi hancus asset dia olang.."

Smoga Allah selamatkan kita.. bersatu lah wahai kaum muslimin!

Anonymous said...

Orang Indon ke bang?

Anonymous said...

En Razak ni mesti ada sedara-mara di Pulau tu kot...!!! Cer..cerita..cer..cerita..kan..kan..kan En Razak..!!!

Anonymous said...

SATU JER JAWAPANNYA... minyak!!!!

Anonymous said...

Tah hapa-hapa pokcik Razak. Kalau nak menang, strategi bertahan tak cukup. Risikan kena mantap. Msti sibuk hal orang lain. Pokcik tu msti orang Indon. Sbb tu dia tak suka.

Fazly Hassan said...

YG PENTING KITA TAK BERGAFUHttfffdddfaAaaaAAAAAAAA

Ujong Tanah said...

Saya kesian dgn orang macam Razak ni. Perasan pandai. Sibuk dgn dunia sempit dia sendiri.

Sebagai masyarakat & warganegara Malaysia yg concern terhadap negara sendiri, info sebegini amatlah penting.
Penting utk digunapakai untuk analisa hubungan 2 negara, rantau ASEAN dan rantau Asia Timur.
Knowledge is power.
Tiada sesiapa dapat nafikan kecuali Razak ni sorang je rasa maklumat ni tak penting.

Kita bukan nak menyibuk, tapi sebagai negara jiran kita pun perlu tahu apa yang mereka lakukan.
Mungkin Indonesia nak jadikan Kepulauan Natuna ni sebagai leverage utk memantau/mengekang kuasa ketenteraan China suatu hari nanti.
Saya beranggapan penuh dimana pihak ATM kita sudah pun maklum tentang hal ini. Kemungkinan perkongsian data juga dipersetujui. Wallahualam. Kita bersangka baik.

Indonesia & Malaysia adalah negara 'abang-adik'. Kita bersaudara, sehati, sejiwa, serumpun & seirama.
Berkongsi sejarah, adat, budaya, resam, bahasa, pemikiran. Cuma dipisahkan dengan garisan geografi sahaja.

Orang macam Razak ni elok dia yang tinggal di Natuna, dibiarkan jangan campur orang.

cerek said...

aku meluat bila ada org kata kita serumpun, sepokok sebatang, mcm pak menteri walhal org sana amat bencikan kita. maling, malingsial, malon

CEO Siber said...

...


Peremajaan Najib - Pemimpin BN Sindir Anak Muda Pahang TerLAJAK BODOH!

Kenapa?

Anak Muda Pahang Kecik Hati dan Merajuk..

Kerana UMNO - Setiap Anak Pahang tanggung HUTANG!


* Kelantan habis bayar hutang BN, Pahang negeri BN menimbunkan hutang.

Saya Ulang..

Kelantan habis bayar hutang BN, Pahang negeri BN menimbunkan hutang.

Sumber Berita

>> Sumber 1 <<

>> Sumber 2 <<






...


Anak Muda Johor Terguris - Inilah UMNO... Jahat dan tiada hati perut langsung!!... Kesian Betul!!
( Lihat Bukti Di Youtube )

https://www.youtube.com/watch?v=5WEaBZcx-WE

https://www.youtube.com/watch?v=vw2B1XMax04

https://www.youtube.com/watch?v=0tRzqwkqrC0

https://www.youtube.com/watch?v=0NuxFlS80bg

https://www.youtube.com/watch?v=SviwJnhNA-Q

https://www.youtube.com/watch?v=RowxovebgI4



Sumber Berita

>> Klik Di Sini <<









MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'

MAKIN PARAH - UTUSAN MALAYSIA Kata Pemuda UMNO 'TERLAJAK BODOH'



Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

Perjuangan Puteri UMNO BUSUK HINGGA KE USUS - DR.M

Anonymous said...

Harap TNI akan bertarung dengan Malaysia yang mencuri Borneo dari Indonesia. Inilah masa nya ......

Anonymous said...

Orang Malaysia pun benci Malaysia sebab politik perkauman yang di amalkan UMNO, jadi senang bagi Indon nak bertarung dengan Msia , sebab dah ada pengintip 'ready made' untuk menyampaikan maklumat kpd Indon.

Anonymous said...

Natuna dah sah2 milik Indonesia.. James Shoal yg sah2 milik Malaysia yang 2 kali dah kena occupied ngan China tu x nak komen ke?

Jangan komen je bang, do fxxking something bout it, nak bagi je tanah mcm bagi pulau Singapore dulu tu ke?

fandi popitan said...

POWER KAT NATUNA BUKAN BERBAHAYA BAGI MALAYSIA, ITU SEBAGAI BENTENG TERDEPAN BILA LAUT CINA SELATAN TERJADI KONFLIK.., TU DI TUJUKAN BUAT CINA LA, ATM N TNI KAN ABANG AND ADIK, JADI TAK ADA BAHAYA LA..

baharawija said...

iya lah buat China (di Indonesia resminya disebut Tiongkok). Tiongkok akan meluaskan wilayahnya. Natuna merupakan wilayah strategis pertahanan dari Tiongkok. Walaupun saya akui (sebagai orang Indonesia), ini membuat lemah pertahanan Malaysia. Namun, saya yakin perang era Presiden Soekarno dulu tak akan terjadi lagi insyaAllah. Malaysia sekarang dan dulu beda, begitu pula Indonesia. Kita bangsa yang saling berikatan darah.

Anonymous said...

Itu buat jaga2 saja yg dari utara/china. malaysia tak payah risau. Kami sayang malaysia. Salam nusantara.