28 February 2012

Kempen Boikot Perniagaan Cina, Apa Pendapat Korang...???

Cina berusaha nak jahanamkan perniagaan melayu...

Cina boikot perniagaan melayu...

Roti gardenia yang kini dimiliki oleh orang melayu di boikot...

Roti tu dah tak di jual lagi di kedai cina...

Cina buat kampen boikot minyak petronas, kata cina syarikat tu melayu punya...

Cina boikot kedai rakyat 1malaysia, pasal kedai tu jadi pesaing kepada kedai runcit cina...

Apa sahaja perniagaan melayu, cina cuba sabotaj, dengan cara naikkan harga bahan mentah...

Harga yang di jual kepada orang melayu jauh berbeza dengan harga yang dijual kepada orang cina...

Banyak lagi perangai tak elok yang peniaga cina buat, so apa kata kalau kita sama-sama buat kampen boikot kedai cina, ingat kita orang melayu, kuasa membeli ada ditangan kita, kalau kita boikot selama seminggu, aku yakin mampos perniagaan cina....

Published with Blogger-droid v2.0.4

65 comments:

Anonymous said...

Aku dah mula kurangkan berurusan dengan apa apa saja Cina.....memang aku bertekad, biar aku mengayakan Bangla atau Indon....dan lebir diutamakan perniagaan Melayu kita

Going to patronise Chinese business is the last resort.....

Anonymous said...

kitapun apa tunggu lagi. kalau bolih cuba blogger senaraikan barang harian kepunyaan cina dan paparkan disemua blog kita. saya percaya akan berjaya. masaalahnya kita sendiri tak tau mana melayu punya, mana cina punya

Anonymous said...

boikot china doll maaaa....

Anonymous said...

Bagus cadangan tu...kita hancurkan perniagaan cina kat malaysia ni. Buat la kempen besar-besaran kat blog2. Baru tenganga cina2 tak sedar diuntung ni.

Pejuang Bangsa said...

aku pun sudah kurangkan beli dgn Cina ...

buat apa kayakan mereka ..lagi pun mereka memang tidak sokong kerajaan pemerintah dan lebih sokong DAP haramjadah !!

Anonymous said...

PAS dan PKR nak boikot ke? Tapi kalau semua penyokong UMNO...(Bukan ahli o.k. sebab dia orang kena fikirkan MCA dan Gerakan) aku rasa sesak jugak peniaga2 Cina tu..

Anonymous said...

buat satu kempen akaun FB la boikot barangan China.

Anonymous said...

Idea yg amat baik. Semoga dapat direalisasikan secepat mungkin. Jom kita bersatu dan berpadu tenaga.

Anonymous said...

Pasti orang Melayu akan menyokong idea ini.

Anonymous said...

Aku pun dah mula beli susu felda, barangan keluaran bumitputera. ada juga ikan sardin yg nama macam bumi tapi made in china...

Anonymous said...

Pastikan ianya menjadi kenyataan. .

Anonymous said...

Dah berpuluh-puluh tahun orang kita memperkayakan puak ini dan sering ditipu mereka bilakah orang kita nak ambil tindakan....haruskah kita terus
menyokong perniagaan mereka.

Anonymous said...

Makan pucuk paku pun takpe janji kita jayakan idea ini!!

Anonymous said...

Saya sokong sepenuhnya!

Anonymous said...

aku dah kurangkan beli barang kedai cina sejak diorang cakap boikot gardenia.Lepas KFC punya hal, aku terus stop beli barang2 cina.Sampai sekarang aku beli barang bumiputra aje.

Tapi pendirian kene tetap bro.Jangan hari ni stop beli barang diorang, besok sambung beli balik.

Anonymous said...

I am with you.
Sudah boikot yang obvious nacam segala nama kopitiam especiallyOld Town White Coffee.
Runcit - Melayu first.
Dobi - pastinya Melayu.
Petronas - all the time except emergency kat highway.
Suratkahabar - Utusan dan NST. Fuck Star. I baca dia punya online sahaja.

Anonymous said...

Semua blogger perlu bersatu menjayakan idea ini!

Anonymous said...

Aku Sokong cadangan ni.. Aku pun dah lama boikot.... orang2 cina yang rasis ni.... terutama yang tak fasih bahasa melayu....cadangan ini dah kita boleh laksanakan mulai sekarang juga kerana sejak 10 tahun kebelakangan aku tengok dah banyak orang Melayu membuka pelbagai perniagaan dari kedai runcit sampai ke workshop pun melayu dan ada.. tak perlu risau..beb... Insya Allah semakin tinggi ego orang kafir cina ni semakin tinggi semangat orang ISlam nak berniaga...untuk paper THE STAR fuck u...celaka... dah berpuluh tahun engkau terbitkan akhbar tetapi sentiasa menghina orang ISlam di MAlaysia ... Orang Islam sikit pun tak pernah sentuh kau orang ...jaga sikit sebelum gua mengamuk..sial THe STAR... laknat siapa yang baca THE STAR... KDN Wajar ambil tindakan kalau berani tetapi gua pasti KDN tak telur ...cis ..sorry terkeluar tajuk apa pun The Star adalah sebahagian orang ISLAM perlu boikot...

Anonymous said...

Aku beli barang2 kat Giant. Owned by PERNAS (GLC).. Tepung aku boikot produk FFM. Beli barang FELDA, burger, sosej, RAMLY atau AYAMAS (owned by KFC), susu FELDA punya, MInyak masak cari MELAYU punye/FELDA, Beras FAEZA, servis keta kedai Melayu. Pendek kata skg ni sokong Melayu. Kalau g kedai runcit yg dimiliki oleh Acheh. Kalau g Low Yat aku beli dgn Paki atau Bangla. Roti Gardenia.. Broadband UNIFI bukan maxis. HP line Digi dan Celcom

Mampus Cina kalau semua boikot.

Anonymous said...

Kalau nak boikot pun bagilah semua kemudahan-kemudahan dapat disuply oleh bumis. setakat sikit-sikit tak gempak beb. Depa punya kilang-kilang, pemborong2, pengangkutan dan macam-macam lagi. Pastikan ada alternatif kemudahan bumis boleh suply barulah real. Tapi aku pun geram juga depa boleh boikot barangan bumis sampai macam tu sekali.Kenapa depa dengki kepada orang kita?

Anonymous said...

Kalau nak boikot pun bagilah semua kemudahan-kemudahan dapat disuply oleh bumis. setakat sikit-sikit tak gempak beb. Depa punya kilang-kilang, pemborong2, pengangkutan dan macam-macam lagi. Pastikan ada alternatif kemudahan bumis boleh suply barulah real. Tapi aku pun geram juga depa boleh boikot barangan bumis sampai macam tu sekali.Kenapa depa dengki kepada orang kita?

Anonymous said...

aku sokong buat satu fb untuk boikot barang mereka, byat sekarang.....sekarang ak perlu takut bro...ramai orang melayu buat business, dari sekecil- kecil business hingga sebesar-besar business....aku rasa kalau kita semua boikot , dalam masa yang cepat ramai usahawan melayu yang berjaya........langkah pertama kita....tolak pr (penipu rakyat) dalam pru 13 dulu....

Anonymous said...

dah lama aku boikot kedai cina.... tapi kat tempat aku tinggal 95% Melayu. Kedai Melayu yang ada satu pun susah nak hidup...Melayu semua beli dikedai cina...

Anonymous said...

dulu tun M pernah lancarkan buy british last. kesannya, perniagaan mereka merosot teruk..

mau buat buy chinese last????

Anonymous said...

100% setuju

Anonymous said...

yg pelik kalau kita minum teh tarik,makan roti canai,telur ,tepong,minyak makan,tea semua pengusaha kedai melayu ambik dari perniaga cina.so kita boycott tengah jalan,tak 100%.toliong cari jalan,aku pun nak buka kedai kalau u all sokong perniagaan melayu.

Anonymous said...

boikot,,,,,,,

Anonymous said...

Saya sokong cadngan ini ... tapi bukan hanya boikot barangan saja ... boikot jangan kerja dengan syarikat cina sekali hehehehe..

Anonymous said...

Buy Chinese last.....tolong siapa siap yang ada maklumat, senaraikan kedai atau rantaian kedai Cina, barangan Cina...mana yang kita ada pilihan, kita bantu majukan contoh :FELDA, jangan beli produk-produk lam soon dan seangkatan dengan nya.

Jangan beli top up dekat kiosk sebab banyak dimiliki Cina cibai... Kalau boleh beli online melalui bank. 99retailer DIGI Cina punyer....

Anonymous said...

Saudara Darul Ehsan
Mohon izin:
Jelas kaum cina tak puas hati dengan apa saja.
Sbb mereka irihati jika orang lain dapat sesuatu walaupun kaum cina mendapat merasai nikmat bersama.
Jelas akhbar vernakular(AV) mencari peluang dan ruang untuk tunjuk Xpuas hati atas apa saja. Jelas AV mengagong kan dan mendewakan A Beng PP atas latarbelakang nya sebagai anak menakan angkat MM Spore.
Jelas AV sering sertai kegiatan Ah beng terhadap porak pranda Melayu

AV siar berita/gambar jelas kaum cina berdiri depan sekali bantah projek LYNAS,@SOGO KL K'tan PP.

Jelas mereka sokong dasar kerajaan tanah besar Beijing sekat ekspot "Rare Earths".
Jelas cina dap memasti tanah besar pengeluar monopoli.
Jelas sekarang contoh tersebut
penyertaan Ah Beng PP di senaraikan dibawah.DAH 54 tahun merdeka masih x sudah memberi tekanan kpd kj'aan.

1.Mereka menyoal yoal art 153.
2.Mereka x sokong satu sistem sekolah.
3.Mereka x mau berdebat guna bahasa Melayu.
4.Mereka arah pekerja islam memegang daging babi tanpa sarung.
5.Mereka x ikut adat resam Msia.
6.Mereka x hormat Agama Islam dan penganut nya.
7.Mereka bersembunyi belakang kebebasan akhbar dan semua media vernakular mengata menyindir menyoal hak orang Melayu.
8.Mereka jamu selera KFC dengan bersifat perkauman dan menguna carutan bahasa cina,mengaku ta reti BM.
9.Mereka hasut dengki barangan makanan keluaran islam
melayu,suruh kaum cina boikot!
10.Mereka x hormat bahasa melayu dan tidak gunakan BM sebagai basa resmi di sykat kepentingan cina.
11.X mengambil pekerja dari Melayu/mereka yang fasih bahasa melayu.Kontrak GLC dan Kjaan mau!
12.Buat tuntutan 100 perkara setiap mesyuarat agong tahunan ACCIM.
13.Mereka ugut nak pindah kilang besi keluli ke Indon sebab mereka X mampu bayar bil letrik dan gas, kerana main aliran tunai(ta mau bayar lar).
15.Minta kerajaan memberi tandingan terbuka untuk industri bersubsidi,selepas mereka untung kaya besar kumpul dana RM5 billion sesudah dapat kontrak jual tenaga letrik take or pay.
15.Mereka yang dapat paspot Msia(marah imigresen lambat pulak),hijrah.750,000 Diaspora cina kutuk malaysia dari jauh.Buat demo depan pejabat pesuruhjaya Msia di UK.
16.DESAK kerajaan bagi biasiswa utk belajar perubatan saja,lain tak mau, di USA UK Australia ,walaupun dapat 12A termasuk mata pelajaran basa cina ,sastera cina,kajian basa cina,tulisan cina.
bila x dapat biasiswa tuduh JPA berat sebelah.Saman Kerajaan.
17.Mereka X bayar berjuta saman polis trafik.
18.Ambil pekerja indon pakai permit amah/pembantu rumah tapi kerja di kedai runcit/restoran/SME.X kasi makan X kasi gaji,pukul dera simbah air panas seterika panas dll.
19.X sokong dasar pembelajaran nasional tapi x henti henti minta duit duit minta duit duit untuk sekolah vernakular,halang jawatan pengetua di sandang olih non cina.
20.Konsisten menyeludup tiap tiap tahun, mercun haram bernilai berjuta2 RM.Tanpa hormat rasa harmoni dan patuh pada larangan kerajaan main mercun BESAR KUAT MAHAL selama 28 hari sebelum dan lepas hari raya cina.Nak tunjuk KAMI CINA,LU apa mau bikin !
22.X mau berlesenan kedai runcit jual gula tepong beras minyak masak,sbb nak main sorok2 naik harga runcit.
23.ACCCIM bantah KR1M.
24.X sokong gardenia,hasut orang jangan beli.
25.X sokong Stesen Petronas shell.1988 boikot PROTON.
26.Kapal laut dalam tangkap ikan,MOGOK bila superdisel di tarik subsidi.
27.X mau sistem pungutan cukai GST sbb main sorok2 income.

Di kuantan, AV jelas bukti mereka yang anti kpd kepentingan ekonomi melayu, MELAYU dan bahasa MElayu.
Bukti x hormat PDRM dan Undang2 Msia.
Hairan, walhal kaum cina sudah mendapat untung laba tunai awal lagi melalui kontrak sub kontrak pembekalan pembenaan perkhidmatan ingineer surveyor pengangkutan bekalan buruh dan ya, alat tulis.
Limpahan wang ketara ahem ahem ahem di kelab/restuarant/hotel kuantan kepunyaan cina, tidak di bantah olih akhbar vernakular.
Tapi sokong kerajaan tanah besar beijing.
Apa lagi mau ?
credit to my mentors satD hHalem Din turtle anaconda azmi apa horas
arjuna waspada
changkat lobak

Anonymous said...

good idea

Anonymous said...

Tolong buat kempen pada jiran-jiran dan kaum keluarga untuk boikot mereka. Kalau kita saja nak buat tak akan menjadi. Saya dah lama cuba membeli-belah dengan orang Melayu.

Anonymous said...

lg harga brg naik adlh funca dr ekonomi negara yg dipelopori kaum cina,cina byk sokong DAP,lepas tu tuduh gov naik hrge brg,aku sokong gov buat kedai rakyt 1malysia,bru diorg gabra,katakan fuck utk Fuckatn rakyt 呢绒我在干什么!!!

Anonymous said...

Aku sokong, klau bole cuba elak dari beli kat kedai cina or brand cina..

Old town or sama spesisnya mmg xpegi pun..

tp bro, org melayu yang beniaga kena tingkatkan kualiti servis, selalu mcm hampehla. dgn malas, xikut jadual, kualiti teruk, kjp meniaga kjp x..

org Melayu yang meniaga jugak kena sumbang peranan. bls kepercayaan org yg nak buat inisiatif ni.klau x mmgla asik cina je yg dpt..

Aku berckp berdasarkan pengalaman..

Anonymous said...

aku da lama tak berurusan dgn kedai2 cina dan kedai2 mereka pilihan terakhir...
byk pengorbanan utk kite berjaya utk melumpuhkan ekonomi mereka...
dan aku percaya mereka da terasa bahangnya
kena kaji kekuatan mereka baru bleh dibuat strategi melemahkan mereka.
pertamanya perlu ade senarai barang2 keperluan keluaran mereka dan ade senarai barang keperluan yg sama keluaran bumiputera.
kalau da ade senang utk org melayu menukar penggunaan brg2 keperluan.

Anonymous said...

Sekarang bengkel kenderaan dah byk org melayu usahakan. Tak perlu ke kedai cina lagi..walaupun alat ganti masih diorang pegang, tapi x kesahlah..sebagai contoh ..pemilik motor samada kecil atau besar lebih 90 peratus melayu pegang, tapi kenapa masih berduyun-duyun ke bengkel cina. Tauke je cina.. mekanik ramai yg melayu, bangla dsb.. jadi apa tunggu...! mulakan dengan diri kita dan ajaklah sahabat handai..kita tengok..bila kedai mula lengang percayalah lepas tu akan naiklah tulisan jawi dipapan tanda cuba menunjukkan yg diorng tak rasis..piirrah...!!

Anonymous said...

Mulakan dengan memberitahu keluarga kita dan minta mereka memberitahu rakan2, jiran2 macam sistem piramid tu. Insyallah tak perlu tunggu lama peniaga Cina akan merasakan kesannya. Percayalah. Yang penting 'istiqomah' iaitu berterusan. Biar lebih sedikit harganya di kedai Melayu, pahalanya ada kerana menolong saudara seagama kita dari membantu pihak kafir. Apatah lagi golongan ini (Cina) memang terkenal dengan kiasunya. Tanyalah diri kita sendiri siapa yang paling kaya di Malaysia sekarang. Siapa lagi kalau bukan Robert Kuok. Tanya lagi diri kita di mana dia bermastautin?. Mana lagi, kalau bukan di Hong Kong. Kaut kekayaan di sini tinggal di sana?. Sebenarnya kita orang Melayu yang mengkayakan mereka kerana kuasa membeli orang Melayu adalah majoriti. Sama-samalah kita "buy from the Chinese last". Hanya beli di kedai mereka sekiranya tidak terdapat barangan itu di kedai milik bangsa kita Melayu. Kita boleh, Melayu boleh!.

Mdsaf Kyo said...

http://naimnikmat.blogspot.com/2010/07/indahnya-pakatan-rakyat-berbanding.html

saja nk kongsi...

Anonymous said...

Kempen ini perlu dilakukan secara besar2an!!

Anonymous said...

Mereka boleh buat, kita pun perlu buat. Sekurang2nya titik permulaan penyatuan melayu.

Anonymous said...

Aku pon setuju...bagi peluang anak bumi pulak naik. Ekonomi bumi pulak naik. Dorang nak apa lagi? Dah lah ekonomi negara byk dorang yg pegang, kat bandar2 umah2 banyak dorang yang duduk, sikit-sikit tolak bumi pergi beli umah kat kampong2 sbb murah, skrg mana aku pegi kat KL byk cina....melayu dah kurang. begitu juga Penang. Ni Tanah Melayu ke atau Tanah Cina? Buat tanah perkuburan besar2 mcm kat Nilai tuh. Ni kat Kedah nak buat jugak...Sekali lagi aku nak tanya...Ni Tanah Melayu ke atau Tanah Cina? Dorang skrg makin besar kepla...x bole usik sket...dah lah bangsanya melata seluruh donia...ni je satu-satunya negara melayu yang ramai Raja Melayu...Negara cina tu tak cukup besar ke untuk dorang nih? Kadang-kadang ada gak nak suh dorang nih balik China balik....Kalo dah dasar pendatang berpada-pada lah....

Anonymous said...

panjang2kan...kita pakat ramai2 boikot barang2 di kedai cina...beli jika perlu shj

headbomb said...

diaorang nak sabotaj macam2 tapi kuasa beli adalah kita.. padan lah muka mereka.. ramai orang kita dah mula sedar.. dan yang aku tahu.. mereka memboikot roti gardenia.. tetapi roti gardenialah yang byk orang kita beli.. roti massimo tak laku.. tak caya korang pi lah tgk rak2 kat kedai runcit2 di erea orang melayu...

Anonymous said...

jom boikot cina support KR1M dan Mydin...

Anonymous said...

Ini adalah suatu idea yang murni untuk menaikkan ekonomi bumiputra. Dengan cara menyokong perniagaan melayu muslim ia adalah fardhu kifayah. Dengan berjayanya Melayu Islam di dlm bisness akan melonjakan martabat kaum itu sendiri. Kekayaan yang diraih akan dizakat, pergi ke Mekah menunai haji dan umrah. Bersedekah dan membina yayasan islam dan berdakwah. Membantu sekolah tahfiz dan pondok2 pengajian. sebagai contoh lihat Al-Bukhari dan Mustapha Kamal.
Jika sekiranya kita masih menyokong perniagaan Cina apakah yang dapat kafir ini membantu umah. Langsong tiada. Makin kaya makin menghina ugama Islam dan org melayu yg telah membenarkan mereka tinggal di sini. Harta mereka digunakan untuk menghancurkan perpaduan Islam di negara ini. Amat malang bagi kaum muslim jika masih tiada kesedaran akan musibah yang akan menimpa jika terus menyokong ekonomi kaum kafirun ini. So boykot rangkaian restoran mereka spt Old town white coffee, papa rich, pak Hailam dll. juga barangan dari produk2 lam soon, Yeo hiap seng dll.

Anonymous said...

tubuhkan koperasi melau islam....
pujuk semua melayu dan islam join koperasi tu.....kompom CASH besar punya....pas tu bole la control busnes kat malaysia ni....

Anonymous said...

Elok memang elok. Tapi aku rasa dah terlambat.

Anonymous said...

Kalu stakat blogger je nak boikot tak jadi apa.

Anonymous said...

Besok kita semua boikot jugak semua kedai Mamak, ye.

Tu Melayu celup yang perangai macam Yahudi jugak.

Kita jayakan Restoran Melayu sahaja. Sekarang restoran Melayu tulen tengah sesak nafas.


Melayu tulen.

Anonymous said...

blog yg bodoh.. beli jer kat mydin, jual barang2 substandard.. kua kua kua..

pukimaq said...

Mana boleh?Nanti ada yang tak dapat jual bontot.Perniagaan Melayu mesti dimusnahkan supaya Cina terus berkuasa.

Mat Bond said...

Aku dah lama boikot,tapi masih lagi ramai Melayu yg x sedar diri minum di Old Town Cafe & kopitiam2 cina laknat tu. Nak juga aku bisik kat depa tp nanti aku dicop x tahu pasal ekonomi lah. Apa2 pun kedai adalah LAST CHOICE aku...Takbir

matatelinga said...

YESSSSS.
BUY CHINESE LAST.
UMMAH SEPAKAT, MEMBAWA BERKAT.

anti bohmau said...

buy from apek last! ambo sokong!!

ambo dah lama tak masuk kedai cina di tmerah ni. ambo beli brg2 dapur sayur ikan buah beras dari kedai peladang. ambo beli makanan semuanya dri pekedai melayu. ambo suka juga beli dari kedai kak kemboja tu, melayu Islam jugak! ambo tak beli roti lain kecuali gardenia & yg jenis sejuk beku ambo pilih ramly...

Anonymous said...

memang betul kaum china suka menjahanamkan perniagaan melayu. Aku masih ingat masa zaman kanak2 aku di kg aku hanya org melayu yg ada kebun durian menjual buah durian. Masa tu buah durian sgt exclusive dan harganya mahal. Ramai org melayu yg jual durian dpt untung. China pulak cuba tiru orang melayu dgn menanam durian besar2an dan menjualnya juga secara besaran2 dgn harga.. harga durian terus merudum jatuh kerana lambakan buah durian dari kaum china. Perniagaan durian melayu dah tidak mendapat tempat dihati penggemar durian lagi kerana durian cina lebih murah.

Masa aku di kl, apabila ramai kaum melayu menjual baju kurung, jubah, tudung dan segala mcm pakaian muslimah serta mendapat sambutan yg menggalakkan, tak semena2 pulak kedai cina menjual pakaian muslimah tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. akibatnya perniagaan melayu mula merosot. Kedai2 cina ini berleluasa di kawasan melayu spt di jln TAR dan juga sekitar masjid india. Asal ada saja perniagaan melayu mesti bangsa ini akan cuba cantas.

Aku berniaga toner sebelum ini, semasa aku berniaga semua pelanggan aku org melayu, tidak ada seekor cina pun yang sudi jdi pelanggan aku. Lihatlah betapa racistnya kaum cina ini. Takut sgt melayu akan jadi kaya.

aku memang benci kaum cina nih.. di tempat aku habis tanah rezab melayu di ambil dan dibuat perumahan bumi lot. tanah yang sepatutnya berharga 50k campur rumah berkeluasan 2100 sq sudah mencecah 560k. sedangkan modal hanyalah 250k tapi mereka kapuk org melayu sampai 560k. Bpa bnyak dia hisap darah melayu.

Melayu aje yang x sedar diri.

Anonymous said...

Bukak satu account facebook boikot barangan "CINA"

Masyarakat Melayu terlalu lembut tapi kadang2 tak bertempat...Inilah masanya Melayu bersatu.

Anonymous said...

Yay, x yah jumpa korang kat jusco, mid valley lagi.. Buat sesak jer..

Anonymous said...

ibarat anda diboikot oleh kaum yang lain apa perasaan anda? anda boikot cina, cina pun boleh boikot sama melayu! jangan anda menimbul pemusuhan diantara satu kaum sama lain. biasanya cina beli pisang goreng, ampangg balik, kuih-kuih dengan melayu.
siapa boikot gardenia? keluarga saya beli gardenia setiap hari, sebab jenama lama,sudah cinta pada dia. banyak kedai runcit, mini market pun masih jual jenama ini. mana ada boikot?
kaum cina berdiri depan sekali bantah projek LYNAS, tapi bukan cina sahaja, tapi semua kaum, dan penduduk tempatan.
1. Keputusan yang dibuat oleh individu untuk mengeluarkan lesen pembinaan kilang tersebut pada tahun 2008 dibuat tanpa pengetahuan orang awam, termasuklah rakyat Pahang itu sendiri.

2. Lynas Malaysia Sdn Bhd, hanya akan memberi 350 peluang pekerjaan. Langsung tak berbaloi dan tidak akan memberikan impak ekonomi yang diharapkan!

3. Pengecualian cukai selama 12 tahun. Ini adalah yang paling bodoh. Kita terlalu baik sampaikan industri yang menghasilkan sisa buangan radioaktif diberikan pengecualian cukai walaupun industri tersebut dianggarkan akan membuat untung RM Berbillion bilion pada tahun pertama.

4. Lokasi yang terlalu dekat dengan kawasan kediaman. Jarak 2 km dari Balok dengan kepadatan penduduk seramai 16700 orang. Jika diambil kira keluasan evakuasi di Fukushima dengan jarak 40km dari Gebeng Kuantan, kebocoran sisa radioaktif akan melibatkan keseluruhan penduduk di Kuantan, Gambang, Cherating malah Kemaman di Terengganu sekalipun. Jumlah penduduk yang mungkin terlibat boleh mencecah hampir 800 hingga 900 ribu secara keseluruhannya dengan Kuantan sahaja di sekitar 600 hingga 650 ribu orang. Syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Australia adalah minima 35 km dari kawasan penempatan penduduk.

5. Denda RM50 juta seperti yang termaktub di bawah Akta Perlesenan Tenaga Atom Perenggan 59 (1) untuk setiap bencana kepada Lynas dilihat cukup ringan berbanding hasil RM8 Billion setahun. Hanya satu bencana yang melibatkan sisa radioaktif memadai untuk menjadi ancaman yang serius dan kekal lama kepada semua.

6. Kerajaan takut petroleum habis, dan lynas akan menjadi penganti bagi petronas. Petronas pula adalah sumber utama negara dan lynas bakal menjadi petronas satu hari nanti, dengan itu, apalah sangat beberapa pegorbanan yang mesti dilakukan, seperti mengadai nyawa dan masa depan anak anak kita nanti.

Orang negara luar dari Malaysia pun mahu Lynas keluar dari Malaysia, berbagai bagai kempen telah dilakukan di Malaysia dan negara luar termasuk Australia, namun apalah sangat suara suara ini, duit itu adalah no 1 bagi mereka, berbanding nyawa manusia. Jika kita, rakyat Malaysia tidak cuba untuk menhalau lynas keluar dari Malaysia, siapa lagi yang akan buat? Jika tidak anda sendiri yang bangun dan suara kan bahawa lynas adalah bakal pembunuh!, siapa lagi yang akan buat?

Fikirkan, negara kita, tangungjawap kita. Masa depan anak anak, generasi akan datang juga ada ditangan anda, jika satu masa nanti lynas sudah beroperasi dan ia akan menjadi satu permasalahan bagi genarasi anak cucu kita, dan mereka akan tanya, mengapa orang orang dulu amat bodoh, sehingga boleh membina tong sampah australia di negara kita Malaysia.

Adakah anda mahu jadi orang tua yang digelar orang tua bodoh? Jika tidak, sertailah Stop Lynas Kempen.

saya percaya tidak ada cina sokong dasar kerajaan tanah besar Beijing. sebab itu negara orang lain. saya tak sokong, dan saya tak mampu bantah. kita bangsa cina anak malaysia, bukan warganegara negara china.
tiada bukti menunjukan dap sokong negara china pengeluar monopoli. dap cuma satu parti politik malaysia, bukan parti politik cawangan china. apa faedah dap dapat?
kamu sokong lynas apa kau dapat?
sampah radioaktif saja.

Anonymous said...

kepala hotak lu... apa bukti cina monopoli.. bodo punya olang!!! Itu F&N sapa control... itu coca cola saper control... itu Nestle saper control.. bolo punya olang takde bukti boikot konon.. wa punya family bukak kedai rucit maa... lu cina kasi harga lain.. Melayu kasi harga lain..bodo... semua olang pun tahu looo...

Anonymous said...

1. Penduduk di sekitar kawasan Lynas daripada membantah, lebih baik kempen untuk dapatkan pampasan setimpal untuk pindah ke tempat lain yang lebih selesa. Penduduk negara lain mungkin bangkang Lynas sebab dia nak Lynas tu di bangunkan di negara mereka, mana ko tau?

2. Projek tu dapat keuntungan yang boleh beri kemampuan ekonomi Malaysia untuk develop lebih lagi. Contoh : dengan keuntungan gov boleh import teknologi baru, latih kepakaran etc. Nak harapkan yang sedia ada mcm minyak etc saja. Mungkin untuk jangkamasa panjang lebih baik wujudkan peluang lain. Kalau minyak habis, apa pendapatan lain yang negara ada?

3. Kalau nak boikot perniagaan, jangan boikot perniagaan cina, tapi boikot perniagaan parti pembangkang. Mereka taknak bekerjasama, apa salahnya kita pun tak bekerjasama dengan mereka balik.

Mungkin banyak lagi cara kita boleh tunjuk pendirian sendiri tanpa kekerasan, sila la tambah lagi. :)

Anonymous said...

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/306880_10151561978781192_2092191870_n.jpg

sila lihat gambar ini,
kenapa Cina monopoli dan
adakah saya racist ?

minta kerja, mesti kena tahu Cina pula !

Anonymous said...

alhamdulillah selepas pru 13 nekad beli kat kedai melayu je.. tak kisahle mahalpun yang kaya melayu gak...jiran cina aku tanya kenapa you tak beli barang kat TF..MURAH LAH.. AKU CAKAP SAYA PI MAIDIN ma..pas tu bleh dia cakap oo itu you punya olang itu tokeh... aku jawab . ye la....

Anonymous said...

aku nak syorkan satu lagi projek ape kata di setiap bandar atau pekan kecil wujudkan kedai 1 malaysia atau sederet rumah kedai khusus buat bumiputra barulah melayu bole maju beb....

Anonymous said...

BBC - BOYCOT BARANG CINA!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Anonymous said...

aku dah tampal lebih dari 50 keping poster BUY MALAY FIRSY,BUY CHINESS LAST bus stop2 dan dinding2 bangunan kedai.harap semua orang akan buat perkara yang sama.