Breaking News
Loading...
March 14, 2012

Info Post
Ketua Umno Cheras Datuk Syed Ali Syed Abas Alhabshee menganggap kenyataan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk berundur sebagai menteri selepas tempoh pelantikannya sebagai senator tamat bulan depan satu 'drama'.

Syed Ali berkata, sebagai seorang menteri, Shahrizat sepatutnya menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap parti dan negara dan bukan bermain tarik tali.

"Kalau berhenti, berhenti sahajalah. Tapi kenapa macam nak main tarik tali. Kenapa perlu kumpulkan wartawan hari ini sedangkan esok ramai wartawan akan buat liputan di Parlimen.

"Ini semua Bollywood punya cerita. Saya boleh katakan dia ini sebagai makcik Bollywood," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Selepas kontroversi panjang isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC), Shahrizat sebentar tadi mengumumkan akan berundur sebagai menteri selepas tempoh pelantikannya sebagai senator tamat bulan depan (April).

Menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat itu bagaimanapun akan kekal sebagai ketua Wanita Umno.

Syed Ali berkata, tindakan Shahrizat itu seolah-olah ingin menunjukkan bahawa beliau tidak bersalah dan peletakan jawatan itu bukan disebabkan rasa bersalah, tetapi kerana tempoh sebagai senator sudah tamat.

"Dia nak tunjuk glamour kot supaya esok ada Wanita yang datang menangis, merayu pada dia supaya jangan letak jawatan.

"Saya bersyukur dia nak berhenti, tetapi kecewa kerana dia nak berhenti bila tamat tempoh senator. Saya tak faham kenapa. Ini menunjukkan dia tidak komitmen dan tidak berintegriti kepada parti," katanya.

"Kalau saya jadi dia, saya akan berhenti serta merta."

Umno Cheras antara bahagian paling lantang membuat desakan itu sebelum ini selain bekas ketua Wanita Umno Tan Sri Rafizah Aziz supaya tidak menjadi beban kepada parti.

komen aku: dia ni bodoh, kawasan dia pun tak terjaga, sebok hal orang, dia ni berangan nak jadi calon, tapi kerusi parlimen cheras tu mca punya seat, so dia meroyan la cari tempat. mula-mula dia rembat shahrizat, lepas ni dia rembat raja nong cik pulak. dia akan buat apa sahaja janji dia dapat bertanding jadi ahli parlimen.

6 comments:

Reverse Gear said...

tadak sapa berhajat nak ganti Syed Ali ni? pemilihan macam dah dekat..

Anak Lenggong said...

Syed Ali ooii..daripada ko nak kianat kepada orang lain..baik ko jaga kawasan ko kat cheras..tu..boleh tak ambik daripada PR..apa lah jasa ko kepada Umno dan rakyat kalau nak bandingkan dengan Shahrizat..jauh bumi daripada langit ooooiiii...Ini lah sikap ketua Umno yang patut kena singkir..PM & TPM dok bermandi peluh untuk merapatkan jemaah tetapi sekor ni pulak asyik nak mempelecehkan orang jee..buat la kerja sendiri.

Anonymous said...

salah juga tu bangg said...

kalau berhenti serta merta, nanti anwar melonjak riang sbb segala fitnah dan campur dgn berita separuh benar akan dikatakan betul belaka....

anwar ni kita tau dia mahu nyawa politik, dia tak kira siapa yg jadi korban...

anwar akan kata, kalau tak betul kenapa sharizat umum letak jawatan serta merta??...

sbb tu sharizat takes time nak umum letak jawatan, bila dah sejuk sket dan sekarang adalah masa terbaik bila suami dia dihadapkan ke mahkamah...

cuma tak sedap bila sharizat kata dia letak jawatan memandangkan tempoh senator dah nak habis...

patut sharizat kata dia letak jawatan kerana nak elakkan parti diheret dlm kancah fitnah pembangkang...

kenapa syarizat takut nak katakan ini fitnah pembangkang, ataupun syarizat sendiri pun 50/50...

patutnya alang2 nak berhenti, tuding jadi pada pembangkang, heret mereka keluar dan balun cukup2, ungkit cerita afiffahmi yg skandal PAS lagi teruk dan kenapa double standard...

kenapa nak umum masa tengah ada event, nampak sangat mcm pelakon bollywood, patut panggil sidang akhbar baru boleh concentrate dan plan betul2 apa yg nak dickp...

dah jadi menteri pun nak sentimental sangat, leksss aaaa, jawatan tu boleh dpt balik, jgn takut, tgk mcm anwar, konek dia dlm video pun dia masih bantai umno.....

bukan suruh jadi munafik mcm anwar tapi belajar gaya berpolitik dan strategi nak buat come back itu yg lagi utama, org akan ingat kata2 syarizat masa letak jawatan dari berpuluh2 ucapan masa jadi menteri...

jadi kenapa lepaskan peluang masa nak berhenti hari tu dari membalun anwar dan pas yg langsung tak dak kreadibiliti...

dah jadi menteri pun tak tau lagi when is the best time to grasp public attention...hadoiiyaii...

yg penting strategi

Anonymous said...

orang kaya mcm syed ni memang tak rasa ape2..jasa shahrizat kepada orang miskin, orang kurang upaya, warga emas tak terhitung..syed ali ade ker

n9_maskman72 said...

org mcm syed ali ni lh yg di ktakan kaki tmpang smngkuk...ambil pluang utk jd ppular...pnyakit cmni yg PM kna ambil prhtian...klau tk caya cba test thun ni klau tk jd clon...lg kuat menylak...kta di prngkat bwhan sbuk nk bntai PR...dia plak sng2 bg pluru pd PR seolah2 UMNO brglak...ksian PM dan orang2 BN/UMNO yg brhmpas pulas menangkis serangan PR...fkir2 kan lh wahai PM.......

Anonymous said...

Hai DE kat Syed Ali berani..kat kak Rafidah tak berani nak soun sama ke?Ayat dia dari power!!