Breaking News
Loading...
May 24, 2013

Info Post


Rafizi Jambu Anwar Bakal Merengkok Dalam Penjara...

Mahkamah Tinggi menolak permohonan Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Mohd Rafizi Ramli untuk mengetepikan pertuduhan mengikut Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (Bafia) 1989 terhadapnya di Mahkamah Sesyen.

Hakim Datuk Ghazali Cha membuat keputusan itu selepas mendapati permohonan dibuat Mohd Rafizi bersifat pramatang berikutan saksi pendakwaan masih belum dipanggil untuk memberi keterangan.

Beliau berkata mahkamah tidak boleh membuat keputusan bahawa tiada kes prima facie hanya berdasarkan kepada keterangan sebelah pihak Mohd Rafizi.

"Terlalu awal juga untuk pemohon (Mohd Rafizi) menyatakan bahawa pertuduhan ke atasnya adalah 'mala fide' (berniat jahat), bermotifkan politik dan sebagainya.

"Afidavit jawapan yang difailkan oleh responden antara lain menyatakan bahawa terdapat bukti dalam bentuk keterangan langsung dan dokumen mengenai pertuduhan ke atas pemohon (Mohd Rafizi)," katanya.

Sehubungan itu, Ghazali berpuas hati bahawa tidak berlaku ketidakadilan undang-undang apabila Timbalan Pendakwa Raya memutuskan untuk mendakwa Mohd Rafizi di Mahkamah Sesyen.

Beliau berkata mahkamah juga tidak boleh mempersoalkan tindakan Timbalan Pendakwa Raya yang mempunyai kuasa mutlak di bawah Perlembagaan Persekutuan.

"Dengan ini mahkamah menolak permohonan pemohon (Mohd Rafizi) dan memerintahkan kes di Mahkamah Sesyen diteruskan tanpa sebarang kelewatan," katanya.

Peguam R.Sivarasa yang mewakili Mohd Rafizi kemudian memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya akan memfailkan notis rayuan terhadap keputusan itu di Mahkamah Rayuan pada Isnin ini.

Beliau juga memohon supaya prosiding di Mahkamah Sesyen ditangguhkan sementara menunggu proses rayuan di Mahkamah Rayuan.

Ghazali membenarkan permohonan itu.
  
Mohd Rafizi, 35, didakwa mendedahkan dokumen penyata baki akaun pelanggan Public Bank iaitu National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), National Meat & Livestock Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd dan Pengerusi Eksekutif NFC Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail, yang beliau mempunyai akses, kepada Yusof Abdul Alim dan Erle Martin Carvalho di ibu pejabat PKR di Merchant Square, Jalan Tropicana Selatan, Petaling Jaya pada 7 Mac lepas.

Dia mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini pada 1 Ogos lepas mengikut Seksyen 97(1) Bafia yang membawa hukuman maksimum penjara tiga tahun atau denda RM3 juta, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pada 10 September lepas, Mohd Rafizi memfailkan permohonan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini untuk mengetepikan pertuduhan ke atasnya atas alasan prosiding jenayah di Mahkamah Sesyen bermotifkan politik.

11 comments:

Anonymous said...

Tangkap dan sumbat jer dalam penjara anak ikan belaan Anuwar ni..lagi lama lagi bagus supaya aman sentosa negara kita dari masalah demo2 jalanan haram ni...Biar mereka berdemo dalam penjara selama mana mereka mahu....dah menang 3 negeri pun masih tak buat kerja..asyik nak bawa ke jalanan..apa punya sial puak2 ni..

Anonymous said...

tangkap barua ni...dasar lupa daratan dan cakap semborono...masukkan dia dlm penjara ikut perlembagaan. kedaulatan undang2

Anonymous said...

Tengok muka rafizi pun tau dis ni gay. Bagi je dia ni kering meringkuk dalam jel.

Anonymous said...

tak de rafizi dan group PR mamposlah rakyat ditipu hidup2 kerajaan BN. Mahukah duit rakyat untuk pemimpin,anak2 pemimpin dan kroni je yang makan kenyang2 tahinya bagikat rakyat. Inilah sekarang 56 tahun merdeka BN memerintah. Rakyat bawahan duduk diam2 disumbat dengan dadah,bohsia,mat rempit,rogol,buang bayi dan duit dibagi bahagi kalangan mereka tadi mana ada masa rakyat nak rasa.

Anonymous said...

Anon May 24, 2013 at 2:30 PM

Kau ingat PR bersih ke. Kau tahu, kawan aku dapat talipon dari Rafizi tanyakan duit pasirnya. Jangan cakap orang lain kotor, dia lagi kotor, under table dah start dah. Kau tanya orang bisnes diSelangor, PR lagi dashat dari BN. Yang tak nampak bahlul2 PR je. Yang kaya ketua2 PR.

Anonymous said...

ludah je muka melaun ni....ni anak haram...mampus lg baik...penipu..pembelit..hati busuk macam bangkai...

matt darus said...

anon 1.13 aku tambah sikit.
MP Pandan & ADUN Teratai sepesen ada persamaan.cuba ko tengok gambo mereka.

Anonymous said...

Gay plur gay sumbt kan aja dlm penjara

Anonymous said...

good jonb. sekarang adalah masa untuk bertindak. tangkap dan humban anak ikan anwar dalam penjara. sampah masyarakat puak2 ni

Langsi said...

Alamak... habis la PAPAGOMO, bini dia Cina!

Patut la dia tinggalkan bini dia... ke bini dia yg tinggalkan dia?

RACIS...RACIS... bile dah tak dpt undi Cina bukan main melenting lagi marahnya UMNgOk Be-eNd dgn Cina.

Masa percaye dgn Cina... persempadanan kws habis kawasan melayu dipecahkan supaya masuk dlm kawasan Cina... hasilnya PRU11 (2004)UMNgOk Be-eNd menang GILA BABI...!

Bile tibe PRU12 (2008)... undi Cina swing 70%, UMNgOk Be-eNd tetap GILA BABI... Gila Babi meratap tak dpt 2/3 majoriti!

PRU13... hampir 85% undi Cina swing, UMNgOk Be-eND terus meraung dgn isu perkauman RACIS! Dpt undi popular 47%... menang dgn tipu muslihat! ...pun masih tak malu kononnya dpt sokongan rakyat!

Bro... org bandar dan sub-bandar dah tolak UMNgOk Be-eNd. Mujur hat yg kat kpg dan felda2 tu masih tak gheti nak surf internet... masih termakan Bantuan Rasuah 1 Msia! Terima hakikat... org bandar dan jugak anak muda tak berkenan dgn UMNgOk Be-eNd!

ABU - Asalkan Bukan UMNgOk...Be-eNd!

Anonymous said...

Alamak... habis la PAPAGOMO, bini dia Cina!
- dem bro aku pon nak pasang bini Cina...bole tunjuk skit gambar bini papagomo

Patut la dia tinggalkan bini dia... ke bini dia yg tinggalkan dia?
- tara hal punya..kawen lain.mana ko angkut sumber ni?

RACIS...RACIS... bile dah tak dpt undi Cina bukan main melenting lagi marahnya UMNgOk Be-eNd dgn Cina.
- hehe..musti la marah najib dah pamper tabur macam2 kat diorang balas dengan taik...lu pon kalau ada anak buah tikam dari belakang mesti panas punya...cina bole rasis tara hal..apsal melayu tak bole rasis..

Masa percaye dgn Cina... persempadanan kws habis kawasan melayu dipecahkan supaya masuk dlm kawasan Cina... hasilnya PRU11 (2004)UMNgOk Be-eNd menang GILA BABI...!
- ok la tuh menang gila babi...tak gila babi macam anuwor pojaan hati ko tu


Bile tibe PRU12 (2008)... undi Cina swing 70%, UMNgOk Be-eNd tetap GILA BABI... Gila Babi meratap tak dpt 2/3 majoriti!
- takde meratap pon..ko je yang bikin sendiri issue ni..janji negara ni bukan puak2 lahanat PR yang perintah

PRU13... hampir 85% undi Cina swing, UMNgOk Be-eND terus meraung dgn isu perkauman RACIS! Dpt undi popular 47%... menang dgn tipu muslihat! ...pun masih tak malu kononnya dpt sokongan rakyat!
- pasal rasis la Cina pilih DAP..tipu muslihat semua tak terbukti pon dikantoikan lagi adala, undi popular tu ciptaan makhluk baghal takde grey matter yang tak paham kerajaan berparlimen .

Bro... org bandar dan sub-bandar dah tolak UMNgOk Be-eNd. Mujur hat yg kat kpg dan felda2 tu masih tak gheti nak surf internet... masih termakan Bantuan Rasuah 1 Msia! Terima hakikat... org bandar dan jugak anak muda tak berkenan dgn UMNgOk Be-eNd!
- aku orang bandar beb...main serkap jarang je ko ni..ko tak penah masuk Felda ka bro..felda pon dah maju..ko tak layak dapat BR1M kata rasuah..abis tu ko pegi isi minyak mintak bayar full tak nak subsidi...anak2 ko antar sekolah cakap nak bayar fee full tak nak subsidi..ko cakap kat JPA anak saya tak perlu biasiswa untuk pegi obersea sebab ko mampu bayar..barang2 kawalan semua ko tak beli harga subsidi..tau la kaya tapi ingat2 la orang lain tak mampu macam ko..

ABU - Asalkan Bukan UMNgOk...Be-eNd!
- betul bukan UMNgok sebab yang betul UMNO..the end