Breaking News
Loading...
May 26, 2014

Info Post

Kalau di lihat dari ranking pemain perseorangan dunia yang di keluarkan oleh BWF, ada 3 orang anak melayu yang tersenarai dalam list top 100 dunia.

Seperti kata sahabat blogger house pk, "Darren sepanjang thomas cup tak penah menang tapi masih diturunkan sebagai perseorangan ke 3" klik sini

Macam mana orang yang rankingnya 66 dunia boleh jadi ketua pasukan, sedangkan di atas darren masih ada lagi 2 pemain melayu iaitu, misbun ramdan mohamed misbun ranking 54 dan zulfadli zulkifli 61.

Sikap perkauman dan pilih kasih dalam BAM makin teruk, pihak berwajib seperti kementerian belia dan sokan perlu tengok-tengokan perkara sebergini.


27 comments:

Jebon Jenglot said...

Sbb BAM di control oleh taikun cina..vincent tan

Anonymous said...

Nak suruh KJ tengok2kan ke? Dia sibuk nak memusnahkan hak orang melayu.... Ape cerita ni?

Anonymous said...

tu pasal ler kitorang tak sedih pun Malaysia kalah lawan Jepun Final Thomas... menang pun takde makne nyer... menteri je yg terhegeh2 nak puji...bangang betoi...

Anonymous said...

Inilah melantik Melayu berjiwa BABI yg gagal mengurus..

perasuah mcm Datok Norza & sampah2 dibawa ke India untuk menjadi mat KEPOH & bodoh sekali..

Lantik Pemimpin Berdasarkan kelayakan & Kepakaran dalmam bidang mereka..Bukan sebab pandai berceloteh & menantu bodoh.

blogmalaya said...

sedih tengok anak melayu dipinggir di tanah melayu

Anonymous said...

Orang ATASAN oooo orang Atasan.
Dari penaung BAM sampai bawah-bawah BAM, semuanya melayu belaka.
Tapi Melayu masih dipinggirkan.

Aku pun perasan, macam perlawanan Piala Thomas.
CINA vs JEPUN.
Jika menang, Najib akan bagi cuti umum.
Dasyatnya cina Malaysia diikhtiraf sebegitu.
Jika Melayu berjaya, macam tengok bangkai je..
Sedih juga mengenangkan nasib Melayu.
Bangsa pendatang diagungkan.
Bangsa Melayu dianak-tirikan.
oooo Melayu....
BangsaMu sendiri yang menindas Melayu.

Anonymous said...

1.Sebelum skuad diumumkan, telah diadakan satu sesi pemilihan pemain.

2.Zulfadli tidk dipilih kerana beliau tidak hadir ke sesi pemilihan pemain.

3.Misbun Ramdan tidak dipilih kerana beliau tewas kepada Goh Soon Huat dalam perlawanan pemilihan.

Anonymous said...

Jurulatih Juara Jepun ialah Melayu yang dipinggirkan oleh melayu


http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/05/26/thomas-cup-izuan-ibrahim-man-behind-momota/

Inilah akibat sifat inferior melayu yg tak mengiktiraf melayu lain yg lebih berjaya..

Memilih Bodoh2 untuk menjadi ketua GLC/ Menteri..kahirnya kerajaan tak dihormati sebab buat keputusan BODOH

Besok Plus dijual kepada orang Bodoh & menerima nasib mcm MV Agusta

raismazzadam said...

Pegi MAMPUS SAMA BAM...bila masuk je org POLITIK semua benda mesti jadi KOTOR LG JIJIK...

Anonymous said...

ye la tu, RBA punya propa, konon player melayu malas ponteng sesi pemilihan dan cina lembik boleh kalahkan budak melayu yang ranking jauh lebih tinggi dari dia.

kah kah kah said...

please le jangan buat andaian yg melulu.. siasat dulu sebelum menuduh.. berat tuduhan ni tuan punya blog!! aku org Melayu tapi tak le sampai fikir mcm tu!

Anonymous said...

Org Melayu yg berbakat terutama dlm bidang sukan akhirnya kene migrate pi negara len ... kalo dok kat Malaysia akan terperok krn diskriminasi kaum...

pemimpin cume tau menyalak hidup Melayu bila time PAU saje...

Anonymous said...

Ape cite..kate umnuu membela org melayu..BAM pun xbrani nak tegor..hidupp melayuuuu..

Anonymous said...

Padanlah melayu dipanggil "celaka" kerana melayu sendiri yang mencelakakan melayu ni..tengoklah barisan pemain yang dibanggakan oleh melayu2 tu semuanya takkan menyokong BN ! kenapa menteri2 yang memegang tampok sukan tidak peka dan melihat supaya tiap2 sukan itu mesti ada orang melayu mewakili..jangan biarkan sukan untuk satu kaum sahaja. Saya tidak lansung peduli untuk menonton perlawanan badminton, renang, squash to nama a few..kerana sukan ini tidak melambangkan rakyat Malaysia..bagus pun kalah dengan jepun malam tadi..pemain jepun sedah tentulah dari namanya diwakili sendiri oleh orang jepun. Perdana Menteri kita patut peka tentang ini kerana sokongan yang beliau terima adalah mejoritinya orang yang berbin dan berbinti.

Cencaluk said...

Semua patut sedar bebudak melayu yang terror dipinggirkan pemain no 1 , 2dan 3 dah ditentukan pemilihan hanya diadaka sebagai gimik kalau ada pun cuma nak cari simpanan tu yang panggil semja bebudak melayu at last mereka boikot tak datang masa sesi pemilihan sampai si arif latif yang terpilih tu pun akhirnya tarik diri.

Anak misbun pun datang nak tunjuk muka aja jangn kata nanti besar kepala tu yang kalah sebab datang sekadar melengkzpkan jadual pemilihan je......

Ini aku bukan nak fitnah tapi memang dah boleh agak semua permainan mata sepet tengok je no,1,2 dan beberapa jawatan melayu tapi bila melibatkan kejurulatihan dan pemilihan di tangan mata sepet rashid pun diambil untuk menampakkan ada le melayu tupun dah macam tunggul aku tengok si soi book je yang bagi arahan rashid macam pak pacak je.

botak6122 said...

Dimalaysia segalanya dipolitikan.main mcm budak pun jd ketua pasukan..lpstu minta maaf..lancauls

Anonymous said...

Lepas tu lepas tanggungjawab

Anonymous said...

Patutpun misbun blah

Anonymous said...

Saya tersenyum bila Malaysia kalah piala thomas...kenapa !? jawapannya ada diminda kebanyakan orang melayu.

Anonymous said...

dah dah udah..citer benda lagha ni..tak de gunenyer..baik pi masjid dengar kuliah agama..tu la sumewr giler sukan..ingat 5S...

Anonymous said...

Kalau cina Malaysia menang. Susah gak Melayu bee end nak sambut. Atau kalau mereka ahli mcaaa atau gerakaaan kira ok?

Ni nak bgtau sikit..Badminton ni time keluarga Hj Sidek ja boleh naik.

Time tu ahli politik Melayu bee end tak pandai lagi cari makan dalam sukan.....

Tukar Putrajaya ke Pakatan.

Anonymous said...

Anon959. Jgn jd bahlol mcm pemimpin2 kau. Ty pemain2 melayu kat bam psl diskriminasi dlm persatuan tu. Bkn perkara rahsia lg. Silap2 lg lingkup bila pakatan pegang.

jentayu

Anonymous said...

ingat lagi kes ramdan misbun dan zulfadli zulkifli datang utk pemilihan tetapi tak nak main. apa maksudnya tu? chong wei sendiri dah sebut bahawa ada pemain lain lebih berkelayakan (melayulah tu), tetapi bam tetap pilih pemain ranking 66. chong wei tu cina, tetapi sebenarnya dia juga muak dgn politik dalam bam. presiden bam melayu, tetapi reti ke betapa hebatnya permainan politik dan perkauman dalam bam? rasyid sidek kalau luas sikit mulutnya akan jadi spt misbun. so, diamlah untuk jaga periuk nasi. tak makan pulak anak bini. nak harapkan kj do something, tunggu taugeh jadi balak. cuma tunggulah 5 - 10 tahun lagi, barangkali produk misbun boleh dominasi ranking dalam malaysia. masa tu adalah ruang untuk melayu.

Anonymous said...

Anon1157. Persatuan tu bawah siapa? Bukan bawah kawalan kementrian Melayu ke? Kementrian tu bukan bawah kawalan kerajaan Melayu ke?

Ko ni mcm sesetengah orang kampung kot. Tak tahu pemimpin Melayu kaut untung jalan/mesyuarat sana sini tapi biar Melayu tak dilatih atau tiada sponsor.

Pemain cina berkembang kerana mereka ditaja cina yang minat badminton. Penaja2 tentu akan sokong cina utk lead.

Dan yang sebenarnya. Pihak yang berkuasa dalam badminton akan ikut saja asalkan kedudukannya terjamin. Sukan lain pun serupa jer..

Banyak sukan sekarang kalau Melayu lead pun tak kemana kerana politik sukan bee end. Sukan negara dah nak hancuss..

Anonymous said...

AIK... NAMPAK UMGOKK JER...
hamPAS..PIS..PUS.. TIGA SUKU XNAMPAK KER..
LAGI HANCUR LER..

Anonymous said...

Kena ikut anon 1244. Pakatan memerintah negara nilah yang menyebabkan sukan teruk.

Pemimpin Pakatan berebut jawatan sukan. Asyik gi luar negeri konon cari jurulatih tapi berjoli. Jurulatih Pakatan pilih kroni jadi pemain.

Cara bee end guna mata dan otak mereka.

Anonymous said...

Anon 1243. Abis ko urban sgt la. Pd aku org urban ni yg katak bwh tempurung. Sbb biasanya org kampung yg dtg bandar cr rezeki. Yg urban dok kat tgh2 bandar dan ingat suma benda berputar ikut rasa dia. Mcm otak bahlol kau la. Dlm sukan mana boleh kjaan kontrol direct. Itu dah cabul hak dan budi bicara badan sukan tu sendiri. Lebih2 kjaan booeh bantu dr segi khidmat nasihat, kewangan dan wujud akta sbg tatacara. Bukan dlm hal2 operasi. So skrg sbb persatuan tu cina2 yg kontrol maka pemain2 melayu kena ketepi la sbb bkn sepet? Kata meritokrasi? Knp x bwk pemain melayu yg bejaya? Aku bg ko satu contoh sbb ko ni pun cetek bab badminton negara. Azli hanif. Ko penah dgr nama ni?. Penah jd juara kebangsaan masa umur 18. Tup 2x umur 19 kena gugur atas alasan x boleh berkembang oleh bam? Logik ke umur 18 bg alasan mcm tu? Jd juara kebangsaan plak tu. Kawan tu py korban masa depan smp x amik spm sbb nak dedikasi pd badminton py pasal. Azwan ibrahim. Wpun mungkin x power main badminton tp dialah yg lahirkan kento momota ngan takuma ueda yg kalahkan single2 kita aritu. Dia jd youth coach jepun. Tp bam x nampak sanggup amik org luar ngan bangsa cina dr anak melayu sbb biasala cina liat skit nak dgr dan terima arahan dr melayu. Ni hy sikit je contoh diskriminasi kaum dlm bam. Itu br bangsa sepet pegang persatuan sukan. Kalau pegang negara konfem melayu layak kutip sampah je.

jentayu