Kerajaan Negara China Larang Umat Islam Berpuasa.


Umat Islam di wilayah Xinjiang, China dilarang menjalani ibadah puasa oleh pihak berkuasa negara itu.

Stesen radio Bozhou dan Universiti TV memberitahu bahawa larangan itu adalah berkuatkuasa dalam kalangan anggota parti, guru dan golongan remaja di wilayah tersebut.

Beberapa jabatan kerajaan telah memuat naik notis larangan terbabit sejak bermulanya Ramadan akhir minggu lalu dan memaklumkan bahawa sekatan itu adalah bertujuan untuk menjaga kesihatan para penjawat kerajaan. 

Bagaimanapun, Juru cakap Kongres Uighur Dunia, Dilxat Raxit membidas tindakan itu kerana disifatkannya sebagai tidak menjamin kebebasan beragama. sumber

Sudah 40 tahun kerajaan malaysia menjalinkan hubungan dengan kerajaan cina, atas dasar semua umat Islam itu bersaudara, ada baiknya kerajaan malaysia beri sedikit teguran kepada kerajaan cina supaya menghormati hak-hak umat Islam.

MK IV

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

12 comments:

Anonymous said...

Semalam tengok tv najib rasmi universiti cina di Tanah Melayu.

sesejuk mata memandang said...

Malaysia tidak perlu bebrbuat apa-apa kerana dan lebih baik semua umat islam melayu cepat sedar dengan sikap kaum cina yang ???? Oleh itu belajarlah dari kesan dan akibat sekiranya masih tersu menyokong dap sebuah parti kaum cina yang extreme dan tanya diri sendiri "apakah perkara begini tidak akan berlaku sekiranya dap memerintah"

Surrhead said...

kerajaan malaysia mesti tegur kerajaan china.....isu mcm ni kenalah tegur, jgn besok mangsakan warga cina kita pulak...

Anonymous said...

Lebai PAS tak kesah pun kalau benda sama jadi kat Malaysia...mereka kan sudah sehati sejiwa dengan DAP.

Anonymous said...

INILAH bukti jelas kebebasan beragama bukanlah mutlak sifatnya...kalau ada isu MUNGKIN kepentingan negara akan diletakkan lebih tinggi dari kepentingan followers.

Anonymous said...

Oi Samsenghead, jgn. aszik nak MENZAMAQlah! Dahlah lu KURANG AJAQ lu asyik HINA bapa aku ASKAR ISLAM/MELAYU!

Dahlah haritu lu nak suruh bapa aku yg Islam/Melayu bunuh aku masa lahir di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-boleh-bagi-undi-pada-ku.html?! Baik lu BERAMBOS hey si PENJENAYAH GENG KONGSI GELAP KAPIR!

Dan Samsenghead, aku dah lapurkan pd. KDN utk. SIASAT lu, PENJENAYAH KONGSI GELAP KAPIR BINATANG BUAS! Asyik nak ANCAM nyawa aku dan bapak aku - juga di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-di-putrajaya-siapa-punya.html ; di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/siapa-yang-nak-bunuh-hannah-yeoh.html ; dan di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/04/empangan-di-selangor-makin-surut-khalid.html!

Baik lu si KAPIR BINATANG-BUAS(tapi asyik menyamaq guna bahasa Islam) pi BERAMBUS dr. Tanah Melayu NUSANTARA PUSAKA ni kalau lu benci sgt. umat Islam/Melayu,! Hari tu bukankah lu ingat Sabah/S'wak Kristian punya - oi, Sabah/S'wak adalah sebahagian Malaysia, NEGARA ISLAM, ada paham lu?!

Anonymous said...

Si rejim China ni memang DALANG-DUA-MUKA plg. MERBAHAYA! Sementara umat Islam kita di Xinjiang terus TERSIKSA; si PENDATANG Cina KAPIRDAJAL makin BERKUASA kat NEGARA ISLAM ini - akibat PENGKHIANATAN si LIBERAL Islam/Melayu-PENJILAT-MUSUH ISLAM!

Dah tiba masanya negeri-negeri yg. kuat ISLAM spt. K'tan, Terengganu, Kedah dan Perlis laksanakan HUKUM HUDUD dan kembalikan Tanah Pusaka Bumiputera Islam/Melayu termasuk di bandar-bandar, spt. apa yg. Allahyarham Dato’ Haron Idris telah buat!!

Dan dah tiba masa NGO-NGO ISLAM/Melayu buat repot kpd. MAIN dan polis dgn. lebih AGRESIF, kat mana-mana individu/ahli politik/hakim/peguam/K'jaan negeri, terutamanya puak si PENDATANG KAPIRDAJAL yg. makin KURANG AJAQ MENGHINA ISLAM/umatnya; yg. jelas melanggar UTAMAnya, undg-undg SYARIAH dan berikutnya, Perlembagaan Persekutuan, termasuk nak masuk campur HUKUM ISLAM, dan juga MENGHINA/MENGGERTAK hak/identiti/sejarah BUMIPUTERA! Dan dah tiba masanya PEMGGUBALAN dibuat supaya undg-undg SYARIAH/PERSEKUTUAN boleh MENGHUKUM mana-mana siPENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL yg. MENGHINA/MENGGERTAK ISLAM/umatnya serta hak Bumiputera, kat NEGARA ISLAM ini!

Dah puas umat ISLAM/Melayu merana di NEGARA ISLAM kami sendiri akibat diTINDAS PENGKHIANATAN pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL yg. mempermainkan kedaulatan ISLAM dan hak umatnya! Maka si KAPIRDAJAL pun makin galaklah MENGHINA/MENGGERTAK Islam/umatnya!

Kerana itulah kita patut minta kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu, diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3(1), 37(1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM!

Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg.membuktikan tentang Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) di bawah kuasa DYMM YDPA/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam, lebih berkuasa dari K'jaan negeri/K’jaan Persekutuan mengikut Perlembagaan Persekutuan pun! Dan artikel yg. sungguh BERNAS ini juga membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

Dan lihat bagaimana YAB Ayahanda Tun sendiri telah MEMERTABATkan kuasa Mahkamah Syariah dlm. Perlembagaan Persekutuan, dari genggaman MUSUH ISLAM, yg. begitu galak menggunakan undg-undg sivil si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, utk.menjatuhkan KEDAULATAN ISLAM dan hak umatnya di NEGARA ISLAM ini - di
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0223&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm , Jangan usik perkara 121 Perlembagaan, Oleh ZAINUL RIJAL ABU BAKAR, 23/02/2012!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Nak tegur China?????

PATI serang Sabah pun tak berani nak tegur negara asal PATI tu.

Surrhead said...

makcik sakit mental.....ko ni ok ke tak?? ko ni berbunyi mcm ko ni seorg je Islam la, mempertahankan Islam la, maksud i masuk bakul angkat sendiri la kan....BTW, boleh tolong hentikan carut2 tu buat bulan posa ni tak? lepas raya kang mula balik la.....org tgk pun tak manis, kata champion Islam, tapi bahasa....

Anonymous said...

Oi Samsenghead, si KAPIRDAJAL-GILA mcm. lu nak tutup mulut aku - jgn. asyik nak MENYAMAQlah! Dahlah lu KURANG AJAQ lu asyik HINA bapa aku ASKAR ISLAM/MELAYU!

Dahlah haritu lu nak suruh bapa aku yg Islam/Melayu BUNUH aku masa lahir di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-boleh-bagi-undi-pada-ku.html?! Baik lu BERAMBOS hey si PENJENAYAH GENG KONGSI GELAP KAPIR!

Dan Samsenghead, aku dah lapurkan pd. KDN utk. SIASAT lu, PENJENAYAH KONGSI GELAP KAPIR BINATANG BUAS! Asyik nak ANCAM nyawa aku dan bapak aku - juga di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/hard-rock-cafe-di-putrajaya-siapa-punya.html ; di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/01/siapa-yang-nak-bunuh-hannah-yeoh.html ; dan di http://darulehsantoday.blogspot.com/2014/04/empangan-di-selangor-makin-surut-khalid.html!

Baik lu si KAPIR BINATANG-BUAS(tapi asyik menyamaq guna bahasa Islam) pi BERAMBUS dr. Tanah Melayu NUSANTARA PUSAKA ni kalau lu benci sgt. umat Islam/Melayu,! Hari tu bukankah lu ingat Sabah/S'wak Kristian punya - oi, Sabah/S'wak adalah sebahagian Malaysia, NEGARA ISLAM, ada paham lu?!

Anonymous said...

Negara kalau banyak berlakon mana berani tegur orang.

Jentayu.


1)Memang Pakatan sedang berusaha terangkan Islam. Dah lebih 51% dah setuju. InsyaAllah bertambah.

2)Rasuah dan kerugian kat Kelantan tu fitnah je kot... Tak de kes pon. Kes bee end bertimbun dengan nilai billion wooo

3)Pusat judi dan lesen ada undang2 terbelit antara negari dan kerajaan pusat. Belajo sikit undang2.

4)Ko tak bagi hujah...

5)Ko tak bagi hujah...

6)Ko cakap "Dalam Perlembagaan dah sebut dgn terang dan nyata urusan hal ehwal Islam di bawah NEGERI masing2". Ulang... "urus" tapi berdasarkan undang2 dan lesen bapak pemerintah la anon.

Huru huru PKR tu bahana daribee end ler. Tak lama lagi hilang le mamat2 tuh..

Anonymous said...

Oi anon 4.22pm, lu jgn. nak MENYAMAQlah!

Nampaknya makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANAS Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-Zionis dan DAPBANGKAI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam, pakaian & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH SWT cthnya), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA!

PI BERAMBOS lu punya ekoq kat KANDANG PKRSODOM/DAPBANGKAI-si-RASIS-no-1!