When "Menteri-Menteri bongok" wrongly explained as "good for government"


Klik sini

Comments

Anonymous said…
Patutnya kena BUANG semua PENASIHAT/MENTERI-LIBERAL-LONGKANG, si PENJAHANAM NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang kita ini!

Terkejar-kejar nak jadi "negara maju" ala- Barat-ZIONIS, sedangkan kaum BUMIPUTERA miskin terus TERGADAI hak dan tanah pusaka kat PENDATANG-RASIS-tak-pernah-kenang-budi mahupun warga asing kaya, terutamanya si PENJAJAH KAPIRDAJAL dari Singapura/Barat-ZIONIS!

Akibat ini, mungkin cucu-cicit kaum BUMIPUTERA kita bakal jadi PENGEMIS/PENGUTIP SAMPAH kat perkampungan "RUBBISH SLUM" - mcm. yg. berlambak kat Indonesia dan Filipina tu! Di samping anak-anak muda mereka terpaksa dijual sbg. hamba-abdi utk. jadi orang gaji/buruh/PELACUR!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Islam-Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BANGSA BUMIPUTERA Islam/Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta bangsa dan hak Bumiputera [BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah “(SATU) BANGSA Malaysia“ sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU “bangsa Malayan bersatu”, pelansungan dari Malayan Union-JAHANAM].
Anonymous said…
Tolonglah YAB PM kita - dengaq nasihat amat BERGUNA berguna mcm. ni(BUKAN nasihat PEMBODEK-LIBERAL-tak-guna)!

Lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20141010/dn_18/DPMM-gesa-tubuh-Suruhanjaya-Diraja
DPMM gesa tubuh Suruhanjaya Diraja ,Oleh FARHANA JONI:

KUALA LUMPUR 9 Okt. - Kerajaan digesa menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat aktiviti dan perjanjian jual beli tanah-tanah milik kerajaan kepada orang luar kerana tindakan tersebut dilihat merugikan rakyat.

Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Syed Ali Alattas berkata, penubuhan suruhanjaya itu perlu dianggotai oleh sebuah majlis penasihat yang melibatkan beberapa sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menyiasat punca sebenar kegiatan menjual tanah secara bebas itu.

Menurutnya, siasatan terperinci itu harus dilaksanakan segera berikutan harga rumah semakin meningkat dan tidak relevan untuk golongan berpendapatan sederhana serta rendah memiliki kediaman sendiri khususnya di kawasan bandar.

"Harga rumah yang melambung tinggi sehingga jutaan ringgit menyebabkan golongan sederhana dan rendah semakin tertekan kerana tidak mampu untuk membeli dan akhirnya rakyat seolah-olah menumpang di negara sendiri kerana mereka hanya mampu menyewa.

"Justeru, kerajaan perlu bertegas dalam menangani masalah ini kerana kenaikan harga rumah di Malaysia semakin membimbangkan dan sehingga kini tiada sebarang petunjuk atau jalan keluar yang boleh membantu golongan berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar berkaitan Bajet 2015 di Bukit Damansara, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Syed Ali berkata, antara langkah awal yang perlu dikuatkuasakan segera adalah mengeluarkan arahan kepada setiap kerajaan negeri untuk menyediakan laporan tanah dan diumumkan dalam pembentangan bajet setiap tahun.

Katanya, menerusi langkah tersebut secara tidak langsung kerajaan dapat memantau keadaan tanah di negara ini termasuk yang telah digunakan bagi tujuan pembangunan dan pendidikan serta kawasan yang masih tinggal untuk generasi akan datang.

"Harga rumah akan terus meningkat sekiranya perjanjian jual beli tanah milik kerajaan tidak dikawal di samping kegiatan penyelewengan yang tidak sepatutnya berlaku di negara ini.

"Kita tidak perlu melihat jauh dalam isu ini, tanah-tanah di Johor misalnya kini banyak dimiliki orang luar dan akibatnya rakyat negeri itu terpaksa berhijrah ke kawasan lain," katanya.

Makcik Sambal Belacan.

Popular posts from this blog

1900 Paderi Melayu Sampai Dari Singapura.

VIDEO Memperingati 46 Tahun Peristiwa 13 Mei 1969...

GELABAH HILANG KUASA, MAHATHIR MACAM SEMBUNYIKAN SESUATU