MCA Akan Jadi Parti Untuk Pelbagai Kaum...


MCA mengorak langkah dengan membuka pintunya kepada ahli bukan Cina, dengan cadangan pindaan kepada perlembagaan parti bagi membolehkannya menjadi realiti.

Sayap pemuda MCA akan membentangkan usul ada pada perhimpunan agung bulan depan untuk meminda perlembagaan parti.

Pengerusi Pemuda MCA, Chong Sin Woon berkata draf usul sedang disediakan untuk diluluskan oleh jawatankuasa pusat.

Cadangan ini untuk mengakui ahli gabungan dan organisasi dalam tempoh peralihan sebelum kemasukan penuh ahli bukan Cina.

“Jadi mari kita mulakan dengan itu,” katanya kepada akhbar The Star.

Pemuda MCA membuka cadangan idea ahli gabungan bukan Cina pada Julai.

Sebulan kemudian, Chong berkata satu pasukan petugas ditubuhkan untuk mengkaji perlembagaan parti dan “perkara lain yang perlu dibincangkan secara terperinci.”

Cadangan membuka keahlian MCA timbul beberapa kali sejak beberapa dekad lalu.

Pada 1993, parti itu dibuka kepada semua rakyat Malaysia berketurunan Cina, termasuk mereka yang tidak mempunyai nama Cina, dan sesiapa sahaja yang mempunyai ibu atau datuk nenek berbangsa Cina.

Pesaing politik utama parti itu, DAP dan Gerakan, adalah terbuka kepada semua rakyat Malaysia dan berbilang kaum, tetapi menarik sokongan sebahagian besar terdiri kaum dan pemimpin parti Cina.

MK IV

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments: